OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”: PARIZ


PARISKI grend slem je već dva puta do sada odlagan zbog epidemije virusa korona, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će biti odigran i kada.


- U stalnom smo kontaktu sa različitim međunarodnim teniskim instancama u vezi sa optimalnim kalendarom za drugi deo sezone. Finaliziraćemo ga uskoro - poručili su, za "Novosti", iz organizacionog tima Rolan Garosa.


Umesto tradicionalnog termina poslednje sedmice maja i prve nedelje juna, Frenč open je, zbog pandemije, najpre odložen za period od 20. septembra do 4. oktobra. To je izazvalo lavinu komentara igrača nezadovoljnih što ih niko ništa nije pitao, i što će morati ekspresno da nanižu dva grend slema, američki i francuski.

Termin je, zatim, zakazan od 27. septembra do 11. oktobra, ali nije sigurno da će i on ostati na snazi. Dok jedni ističu da se tenis možda više neće ni igrati do kraja kalendarske godine, drugi to opovrgavaju već odigranim mečevima. Miomir Kecmanović je igrao, a Nadal je dobio dozvolu od španskih vlasti da može da trenira, uskoro će i Đoković na teren...


PROČITAJTE JOŠ: Ćorić ne razume kritike na Novakov račun: Ako njegovom telu to prija, zašto da ne?


Za razliku od Vimbldona, Rolan Garos nije osiguran od štete koju nanosi pandemija, zbog čega organizatori na sve načine pokušavaju da ga zadrže na programu.


Čak i kada bi moglo da se igra, pitanje je kakvi bi vremenski uslovi mogli da budu u to doba godine. Pariz jeste konačno dobio pokretni krov na centralnom terenu, što znatno olakšava promenu kalendara, ali mnogi mečevi bi i pored toga morali da se odigraju napolju u jesenjoj, često hladnoj oktobarskoj razglednici.


PROČITAJTE JOŠ: Dokić: Da opet igram tenis? Možda ovog leta...


Francuska je počela da ublažava karantin, ali je već naglašeno da skupovi sa više od 5.000 ljudi neće moći da se održe pre septembra. Mnogi se pribojavaju i drugog talasa. Ako bi se igralo, igrači bi brzo morali ponovo da dođu u Pariz, jer masters u "Bersiju" počinje već krajem oktobra i, za sada, nije otkazan.


ULAZNICE MOGU DA SE ZAMENE

SVI koji su nabavili ulaznice za Rolan Garos mogu da računaju na zamenu, ili povraćaj novca. Ipak, to će biti veoma teško isplanirati, jer se i dalje, zbog više, sile ne znaju tačni termini.