SPECIJALNO ZA "NOVOSTI": MELBURN

SVI srpski teniseri osim Novaka Đokovića završili su učešće na Australijan openu već prve nedelje turnira. Vreme je da se preuzmu nagrade, a one nisu male. Nagradni fondovi svih grend slemova se povećavaju svake godine, pa je postala stvar prestiža koji će "slem" ponuditi više. Naravno, nije nimalo lako doći do nagrade, ali je ipak malo poznato kako ceo taj sistem funkcioniše, jer uvek prvo treba platiti porez, a onda ono što ostane ide takmičarima.

Australija je država vrlo visokih poreza, sa sistemom progresivnog oporezivanja: veća zarada - veći i porez. Naravno, to važi i za tenisere i teniserke, jer sam plasman u prvo kolo AO "vredi" 90.000 dolara, što je više od prosečne australijske godišnje plate (82.000 dolara).

I ove godine ukupni nagradni fond je povećan - na rekordnih 71 milion dolara, odnosno 14 odsto više nego lane. Pre 50 godina nagradni fondovi su iz današnjeg ugla bili simbolični, pa je tako ukupna suma namenjena teniserima daleke 1968. bila tek 33.000 američkih dolara. Samo u poslednjih 35 godina nagradni fond ovog turnira uvećan je čak 50 puta.

Tako će ovogodišnji šampioni u muškoj i ženskoj konkurenciji inkasirati 4,12 miliona australijskih dolara (oko 2,6 miliona evra). Ali samo nominalno, odnosno na papiru, jer od toga se prvo plaća porez od 45 odsto, pa će novi šampioni kući poneti "samo" 2,26 miliona. Ipak, dobra je okolnost što se od pomenute poreske osnovice odbijaju svi troškovi tenisera, od avionskih karata, hotelskog smeštaja, do plata trenera i menadžera, koji su po pravilu veliki.

Ove godine su plasmanom u prvo kolo Laslo Đere, Miomir Kecmanović i Nina Stojanović zaradili po 90.000 dolara. Porez na tu zaradu je skoro 22.000 dolara, ali kada poreskoj upravi ispostave pomenute troškove tokom boravka na turniru, poreska osnova se smanjuje, s tim što je pravilo da troškovi ne mogu biti veći od visine predviđenog poreza. U najboljem slučaju oni će kući poneti najmanje po 75.000 dolara. Znatno bolje prošli su Filip Krajinović, plasmanom u drugo kolo (128.000 pre poreza), i Dušan Lajović, koji je zaustavljen u trećem kolu (180.000 dolara pre oporezivanja).

Bez obzira na rigorozni australijski poreski sistem, mnogi teniseri ističu da je upravo u Australiji od svih grend slemova najjednostavnija i najbrža procedura za preuzimanje nagrade. U Americi su na primer, slažu se naši teniseri, porezi znatno manji, ali zato poreska procedura često traje i po nekoliko godina.

PRIHODI TURNIRA PETOSTRUKO VEĆI
Deo koji se potroši na tenisere za nagrade manji je od petine ukupne zarade turnira. Tako je država Viktorija, čiji je Melburn glavni grad, samo u prošloj godini od AO prihodovala 375 miliona dolara, dok je u poslednjoj dekadi taj iznos veći od 2,6 milijardi. Prihodi dolaze najviše od stranih turista, ali i od reklama, stranih sponzora, TV prava...