Vazduh guši Australijan open

Đ.M.

14. 01. 2020. u 18:53

Organizatori su saopštili da će doneti odluku o (ne)odigravanju mečeva koristeći podatke na licu mesta, ali za sada niko ne nagoveštava da će kompletan turnir biti odložen

Ваздух гуши Аустралијан опен

Navijač sa maskom Foto AP

KADA je Novak Đoković 3. januara najavio da bi igrači mogli da traže odlaganje Australijan opena zbog zagađenosti vazduha u Melburnu, uslovljenog silnim požarima, organizatori su "potrčali" da umire javnost. I jesu. Ali samo do juče, kada su mnogi potencijalni učesnici prvog grend slema u sezoni osetili ozbiljne zdravstvene probleme zbog alarmantnog nivoa zagađenosti vazduha u Australiji.

Naime, Slovenka Dalila Jakupović je zbog napada kašlja morala da preda meč prvog kola kvalifikacija, iako je bila blizu pobede protiv Švajcarkinje Štefani Fegele.

- Zaista sam se uplašila da ću se srušiti. Zato sam se spustila na pod, jer nisam mogla više da hodam. Nemam astmu, ni disajne probleme, ali naterali su nas da igramo u ovim uslovima, što nije fer. Baš je bilo gadno. Nikada nisam nešto ovako doživela. Kolabirala sam na terenu, nisam više mogla da dišem - objasnila je Jakupovićeva.

UPOZORENJE ZA razliku od tenisera koji su morali na teren, građani Melburna su dobili savete od vlasti da ostanu kod kuće i da ni kućne ljubimce ne izvodi napolje. Očekuje se da će se vremenski uslovi pogoršavati do srede, od kada bi trebalo da bude bolje...

I Eženi Bušar je tražila medicinsko pomoć zbog bolova u grudima tokom kvalifikacionog meča sa Ju Ksiaodi, ali je uspela da se izbori za disajnim problemima i plasira se u sledeće kolo, dok je Marija Šarapova pri kraju egzibicije sa Laurom Zigemund, u Kujongu, predgrađu Melburna, prekinula meč zbog problema sa disanjem.

- Krajem drugog seta sam počela da kašljucam, ali mislila sam da je to zbog toga što sam bila bolesna prethodnih nedelja. Međutim, kada sam videla da se i ona žali sudiji da ne može da diše, odlučile smo da prekinemo mučenje - rekla je Šarapova.

Organizatori su saopštili da će doneti odluku o (ne)odigravanju mečeva koristeći podatke na licu mesta, ali za sada niko ne nagoveštava da će kompletan turnir biti odložen bar dok vatrena stihija s kojom se bori ceo kontinent ne dozvoli da se vazduh pročisti.

- Svaki meč će biti prekinut ili odložen u zavisnosti od kiše, vrućine ili bilo kog uslova koji postanu nebezbedni za igrače. Kada uslovi budu dobri, igrači će se vratiti na teren - rekao je Tom Larner, izvršni direktor Teniske federacije Australije, dok su brojne slike gledalaca sa zaštitnim maskama obilazile svet, a pojedinim igračima, poput Bernarda Tomića, je proverevano disanje tokom meča kvalifikacija...

DA LI BI RODŽER I NOVAK IGRALI?

AMERIČKI teniser Noa Rubin, čiji je kvalifikacioni meč bio po rasporedu kasno sinoć, objavio je fotografiju sa izmerenom štetnošću vazduha od 361 u Melburnu, što je skoro duplo više od 200, koliko se smatra opasnim po zdravlje, uz jasan komentar:

- Da su Federer i Đoković igrali finale, da li bi organizatori postupili drugačije? To je uvek pitanje, ali prvo što pomislite je da ne bi igrali u ovakvim uslovima. Teško je sada biti ovde i igrati na silu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije