LUNA vaša, zlata naša. Na današnji dan, pre 50 godina, košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta pobedom nad selekcijom SAD u ljubljanskom "Tivoliju" (70:63). Transparentom istaknutim na krcatim tribinama upućena je poruka Amerikancima - osvajanje Meseca (Luna) je vaše dostignuće, mi ćemo se zadovoljiti prvom zlatnom medaljom za jugoslovensku košarku.


Tog 23. maja 1970, trener Ranko Žeravica i njegovih 11 igrača priuštili su sebi doživljaj sličan iskrcavanju Nila Armstronga na površinu Meseca godinu ranije. Košarkašku besmrtnost su osetili Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.


PROČITAJTE JOŠ: Preminuo jedan od pionira NBA lige i čovek čiji je rekord Jokić oborio


ĆOSIĆ U PETORCI ŠAMPIONATA MVP prvenstva bio je Sergej Belov (SSSR), u najbolju petorku ušli su još Keni Vilijams (SAD), Modestas Paulauskas (SSSR), Pereira Ubiratan (Brazil) i naš Krešimir Ćosić, koji je bio osmi strelac sa prosekom od 17,3 poena po meču.

- U Americi sam se oduševljavao spektakularnim utakmicama ragbija i košarke, ali ono što sam doživeo 23. maja 1970. još dugo će biti moj najdraži doživljaj - govorio je tada Krešimir Ćosić. - Posebno doček u bledskom hotelu "Golf", narodne nošnje, muzika, od Ljubljane do Bleda aplauzi, usporena vožnja autobusa i brojne čestitke. Nismo više mislili na poslednju utakmicu, na velikog protivnika, na SSSR.


Ubedljiv poraz od Sovjeta (72:87) u poslednjem meču prvog Svetskog prvenstva na tlu Evrope nije mogao da promeni istoriju. Igralo se po grupnom sistemu, bez finala. Kao domaćin, Jugoslavija je igrala samo u finalnoj rundi, u koju su se plasirale po dve prvoplasirane selekcije iz kvalifikacionih grupa u Sarajevu (SAD, Čehoslovačka), Splitu (Brazil, Italija) i Karlovcu (SSSR, Urugvaj).


Dan posle pobedničke ceremonije, novorođene sportske zvezde pozvane su na prijem kod predsednika Tita, kome su za rođendan 25. maja darovali zlatnu medalju. Broz je prisustvovao našoj prvoj utakmici na šampionatu, nervozno prateći iz lože "Tivolija" dramatičnu bitku sa Italijom, u kojoj je Ćosić postigao 27 poena, a kapiten Ivo Daneu pobednički koš (66:63). Stane Dolanc, istaknuti komunista i košarkaški radnik, obećao je "najvećem Jugoslovenu" da će reprezentacija osvojiti zlato u Ljubljani, što je inače ogroman pritisak učinilo skoro nesnosnim.


U periodu od 1960. do 1970, "plavi" su stekli imidž večitih drugih. Srebrne medalje na evropskim prvenstvima 1961, 1965. i 1969, na Mundijalu 1967. i OI 1968, u očima javnosti bile su predjelo za zlatnu gozbu u Ljubljani. Godinu dana pre šampionata, život je u saobraćajnoj nesreći izgubio legendarni Radivoj Korać, predviđen da bude kamen temeljac šampionske piramide. Teret sa kojim su selektor i njegovi momci dočekali Svetsko prvenstvo bio bi pretežak za većinu drugih. Ne i za njih.


PROČITAJTE JOŠ: Preminuo legendarni trener Jute Džeri Sloun


Žeravica je tri godine ranije vizionarski žrtvovao EP u Finskoj (9. mesto) i radikalno podmladio selekciju. Šansu su dobili klinci Ćosić, Kapičić, Simonović, Žorga, Šolman. Posle šokantnih poraza od Čehoslovačke, Rumunije, Poljske... stao je pred novinare i rekao:


- Ja sam kriv, kritikujte mene. Ostavite igrače, trebaće nam.

Nepune tri godine kasnije, ti mladići su se poigrali sa moćnim Brazilom u drugoj utakmici (80:55). Ćosić je nosio plave i u trijumfu nad Čehoslovačkom, kojim je pripremljena pozornica za duel sa SAD za titulu svetskog prvaka. Amerikanci nisu imali u timu sve najbolje koledž igrače, ali jesu mladog Bila Voltona, buduću NBA zvezdu i jednog od najboljih centara u istoriji košarke.

STATISTIKA Krešimir Ćosić (6 utakmica, 104 poena), Petar Skansi (6/57), Vinko Jelovac (6/40), Nikola Plećaš (6/38), Ljubodrag Simonović (6/38), Rato Tvrdić (6/35), Dragan Kapičić (6/33), Dragutin Čermak (6/32), Trajko Rajković (5/30), Damir Šolman (6/20), Aljoša Žorga (4/10), Ivo Daneu (4/8).


Verovatno je zapamtio jugoslovenske centre, koji su u tom meču postigli polovinu poena (Ćosić 15, Skansi 14, Rajković 6).Najefikasniji bekovi bili su Plećaš sa 12 i Simonović sa sedam.


- Mi nismo igrali običnu košarku. To je bila džez košarka - dao je Duci Simonović naslov kasnije napisanoj knjizi o prvoj od mnogih titula koje će Jugoslavija osvojiti.

Nažalost, bila je prva i poslednja za Trajka Rajkovića, koji je četiri dana kasnije preminuo od srčanog udara. Govoreći o toj tragediji, Daneu je pomenuo da se žalio na bolove u grudima tokom šampionata.


PROČITAJTE JOŠ: Kukoč otvorio dušu: Džordan najbolji u svakoj eri, Rodman ne bi mogao da sarađuje sa Maljkovićem, Ivkovićem ili Pešićem


Visoki Leskovčanin nije doživeo da vidi kako košarka skida neprikosnoveni fudbal sa vrha liste popularnosti. Preko noći, postale su uobičajene slike koševa na zidovima, banderama, drveću... Ipak, doživeo je ono što je Dragan Kapičić opisao kao najlepšu bajku.


- Osećali smo se kao velike zvezde, gde god smo se pojavili nastajao je delirijum. Ljudi su uzvikivali naša imena, trudili se da nam ugode, nosili nas na ramenima. Na ulici su nam se bacali oko vrata, kao najrođeniji. Bila je to moja najlepša bajka. Vreme za nezaborav.


MOKA NIJE BIO U TIMU ZBOG...

U prvoM šampionskom timu Jugoslavije mogao je da bude i Zoran Slavnić. Četiri decenije kasnije, Ivo Daneu je otkrio zašto je Žeravica precrtao Moku.

- Pre prvenstva bili smo na pripremama u Bad Klinkiršejmu. Bili smo smešteni u starom, luksuznom hotelu, a pored nas su sedele grofice i baronice. Na večeri, Slavnić je od hleba pravio kuglice i gađao ih. Zato ga Ranko nije stavio u ekipu - rekao je Daneu.


JUGOSLAVIJA - SAD 70:63 (35:31)

JUGOSLAVIJA: Tvrdić 4, Simonović 7, Jelovac, Rajković 6, Žorga, Kapičić 2, Daneu 4, Ćosić 11, Šolman 4, Plećaš 12, Čermak 6, Skansi 14.

SAD: Lukini, Bil Volton, Tal Brodi 2, Siliman 12, Volf 2, Vašington 15, Vilijams 2, Vilmor, Ajsak 2, Mekdolald 10, Smit 2, Hilman 12.


REZULTATI

Jugoslavija - Italija 66:63

Brazil - Jugoslavija 55:80

Čehoslovačka - Jugoslavija 84:94

Urugvaj - Jugoslavija 45:63

Jugoslavija - SAD 70:63

Jugoslavija - SSSR 72:87

PLASMAN

1. Jugoslavija 5-1

2. Brazil 4-2

3. SSSR 4-2

4 . Italija 3-3

5. SAD 3-3

6. Čehoslovačka 2-4

7. Urugvaj 0-6