Amerikanci oduševljeni mladim srpskim košarkašem: Pokuševski podseća na Durenta, može da postane superstar u NBA ligi (VIDEO)

Novosti online

29. 03. 2020. u 22:12

Американци одушевљени младим српским кошаркашем: Покушевски подсећа на Дурента, може да постане суперстар у НБА лиги (ВИДЕО)

Aleksej Pokuševski Foto: FIBA

Još jedna pozitivna stvar kod njega je što može da napreduje mnogo i u šutu. Ima dobar balans, izbačaj, ponekad deluje kao elitni šuter - navodi se u tekstu
Pozicija na draftu u NBA ligi ne mora ništa da znači. Takvih primera je bilo mnogo u prošlosti. Recimo, Janis Adetokumbo je izabran sa 15. pozicije 2013. godine, Paskal Sijakam sa 27. tri godine kasnije, Nikola Jokić je odabran tek u drugoj rundi kao 41. pik 2014. godine.

Sada bi još jedan srpski igrač mogao da bude „krađa“ na draftu. U pitanju je Aleksej Pokuševski, momak koji je oduševio američki portal „Leaguealertsofficial“. Oni su napravili analizu njegove igre..

- Njegova najveća snaga je fenomenalna kordinacija i tečnost, kreće se odlično za nekoga ko je visok 213 centimetara. Iskreno, podseća na Kevina Durenta po kretanju sa tom visinom. Može odlično da trči, pokriva ceo teren kao mnogi sjajni bekovi u ligi što mu daje mogućnost da bude veoma uspešan u košarci koja se igra u brzom ritmu, a to je pravac u kojem se većina NBA timova kreće – pojašnjavaju i nastavljaju da ga hvale:

- Ima odličnu viziju, ne mora da pogleda, da bi video. Radi odličan posao u pronalaženju pravovremenih pasova, različitih brzina i neverovatnih uglova. Prosečno je beležio 3.1 asistenciju u Grčkoj, u ligi koja se igra u sporijem ritmu i to kada nije bio on taj koji je vodio napade ekipe. Solidno rukuje loptom što mu daje mogućnost da pomogne i u tom segmenut igre. Još jedna pozitivna stvar kod njega je što može da napreduje mnogo i u šutu. Ima dobar balans, izbačaj, ponekad deluje kao elitni šuter. Za tri šutira samo 32.7 odsto, ali ima 78 odsto sa penala što je ohrabrujuće. Uz pravi trening mogao bi da bude mnogo bolji u šutu za tri.

Osvrnuli su se i na njegove sposobnosti u defanzivi.

- Za razliku od nekih evropskih igrača u prošlosti, Aleksej je veoma dobar u odbrani. Stalno se kreće, koristi svoju visinu da blokira šuteve. Na mečevima za reprezentaciju Srbije do 17. godina je prosečno beležio 3 blokade po meču, za Olimpijakos B je 1.8 za samo 23 minuta u proseku. Ima „aktivne ruke“ što mu je donelo prosek od 1.3 ukradenih lopti.

Naravno, nisu zaboravili ni na slabosti koje ima momak rođen 26. decembra 2001. godine.

- Njegova najveća slabost je to što je previše mršav, ima takvu građu. Deluje da je preslab da čuva igrače njegove visine na tim pozicijama, dakle krilne centre i centre. Zbog toga smatramo da će u budućnosti igrati na poziciji krila. Još jedna mana je to što ima dosta izgubljenih lopti i to bez prevelikog pritiska. Voli da se „kocka“ sa nekim dodavanjima da bi lepše i atraktivnije izgledalo, mada će to verovatno da se popravi kako bude sazrevao kao igrač, uz dobre trenere. I na kraju, još jedna mana je što nema konstantnost u šutu. Izgleda da je to zbog mehanike šuta, pošto se dešava da ne isprati šut na pravi način, pa se dešavaju promašaji. Ako bude na tome radio, može da postane veoma dobar šuter.

Na kraju su dali i svoj zaključak o mladom srpskom igraču koji je nedavno postao i najmlađi igrač Olimpijakosa koji je zaigrao u Evroligi.

- Pokuševski je veoma talentovan igrač sa visinom od 213 centimetara i ima sve št oje potrebno da postane posebno krilo u NBA ligi. Potrebna m uje funkcionalna organizacija koja će da ima strpljenja. Neće biti potrebe da igra „prave minute“ par godina. Njegov uspeh će zavisiti od toga koliko još mišića može da nabaci i koliko će disciplinovano da radi na igri u napadu. Ako bude napredovao u ta dva segmenta onda pričamo o superstaru. Ali, ako na vreme ne bude rešio neke od tih problema, teško da će dobiti pravu minutažu – zaključuju u tekstu i tako poručuju da sve zavisi od Alekseja i njegove radne etike.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije