Olimpijakos u ABA (ne)moguća misija

V. Preradović

21. 05. 2019. u 21:15

Predstavnici klubova ABA lige, koji direktno odlučuju o uključenju Olimpijakosa u takmičenje, moraće da odgovore na neka teška pitanja

Олимпијакос у АБА (не)могућа мисија

Košarkaši Olimpijakosa foto: EPA


OLIMPIJAKOS je održao reč i nije došao na prvu utakmicu sa Panatinaikosom u četvrtfinalu grčkog plej-ofa. Meč je registrovan službenim rezultatom 20:0, atinski "zeleni" su se bez borbe plasirali u polufinale, dok će Pirejci po pravilniku nacionalne federacije biti spušteni u niži rang takmičenja, odnosu u Drugu ligu Grčke.

Poznato je odranije da je Olimpijakos uputio zahtev da se od naredne sezone takmiči u ABA ligi, nezadovoljan suđenjem u domaćem šampionatu u mečevima sa Panatinaikosom. Odustajanje od plej-ofa grčkog prvenstva povezuje se upravo sa željom "crvenih" da potpišu ugovor o nastupu u regionalnom takmičenju na prostoru eks-Jugoslavije, spekulacije idu čak do zaključka da je posle ovakvog poteza to, praktično, gotova stvar.

Međutim, predstavnici klubova ABA lige, koji direktno odlučuju o uključenju Olimpijakosa u takmičenje, moraće da odgovore na neka teška pitanja kada o tome budu raspravljali na sednici Skupštine, 24. maja u Banjaluci.

Najteže se odnosi na kalendar takmičenja za predstojeću sezonu. Učešće grčkog velikana podrazumeva proširenje ABA lige sa 12 na 14 klubova, što znači 26 umesto 22 kola u regularnom delu. Istovremeno, Evroliga sa 18 učesnika imaće 34 kola umesto dosadašnjih 30. Ukoliko se Olimpijakos i(li) Crvena zvezda plasiraju među osam najboljih timova Evrolige, plej-of ABA lige morao bi da zagazi u termine rezervisane za završnicu nacionalnih liga. Da ne govorimo o mogućnosti da se neki od timova iz ABA domogne fajnal-fora Evrolige, a Olimpijakos bi mogao da bude kandidat za finalni turnir. Dakle, sastavljanje kalendara takmičenja bila bi skoro nemoguća misija, osim u slučaju da učesnici odustanu od šampionata u svojim zemljama. A to nije realno.

Drugo pitanje je finansijske prirode, jer dodatna četiri kola ABA lige podrazumevaju i znatno veći broj utakmica, odnosno drastično uvećane troškove, posebno zbog gostovanja u Atini. Najniža procena porasta cene lige kreće se oko 500.000 evra, u egzaktnim proračunima mogla bi da dostigne i mnogo veći iznos. Imajući u vidu da se poslovanje ABA lige kreće oko pozitivne nule, Olimpijakos bi morao da ponese finansijski teret svog uključivanja u takmičenje.

AKO PRIŠTINA IGRA, IGOKEA NE IGRA GENERALNI menadžer Igokee Igor Dodik, u susret Skuštini ABA lige, izneo je lični stav po pitanju inicijative da se Priština uključi u takmičenje. - Znam da takva ideja nema podršku klubova. Možda ima i onih koji bi to podržali, ali je moj stav po tom pitanju jasan:ukoliko se o tome bude zvanično raspravljalo na Skupštini ABA lige, Igokea će istupiti iz takmičenja - poručio je Dodik.

Tu je i pitanje regularnosti, odnosno kakav bi odnos imao Olimpijakos u nekim ABA mečevima kada ga očekuju važni nastupi u Evroligi. Klubu sa garantovanim učešćem u Evroligi titula ABA lige ne znači mnogo, pa je lako zamisliti situaciju da neke utakmice odigra sa rezervnim timom. Osim toga, ABA liga, koja je već iz temelja poljuljana dešavanjima u finalnoj plej-of seriji Zvezde i Budućnosti, uključivanjem Olimpijakosa uvezla bi trenutno najveću kriznu situaciju u nacionalnim ligama evropske košarke.

Kada se sagledaju svi aspekti, možda pridruživanje Olimpijakosa ABA ligi i nije "gotova stvar".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

21.05.2019. 21:55

Ukoliko bi Olimpijakos igrao,ABA bi pokazala da je obicna vasarska liga.Gluposti o Pristini nisu vredne komentarisanja