Slavnić među slavnima

N. I.

19. 06. 2013. u 22:23

Славнић међу славнима
Ovo je za mene jedan od onih dana u karijeri i životu koji se večno pamte - rekao je legendarni košarkaš posle ulaska u Kuću slavnih FIBA u Ženevi
DUGO je legendarni jugoslovenski i srpski kpošarkaš Zoran Moka Slavnić čekao priznanje koje mu je, što bi njegovi Dorćolci rekli, pripalo već po rođenju. U matičnim knjigama rođenih, prema prezimenu je bilo jasno da će kad-tad on postati slavan.

Tek danas, posle nekoliko decenija pošto je ostavio loptu kao igrač i posle reda u kojem su se našle mnoge legende igre pod obrčima sa ovih prostora, Zoran Slavnić je u mestu Mijas kraj Ženeve postao stanovnik FIBA Muzeja slavnih.

Ovaj muzej je pre dva dana iz španskog mesta Alkobendas preseljen u Švajcarsku gde je Slavnić doputovao na ceremoniju koja je je počela švajcarski tačno, u 17 časova.

- Ovo je za mene jedan od onih dana u karijeri i životu koji se večno pamte. Bio sam plejmejker sjajne jugoslovenske generacije u kojoj su blistali Ćosić, Dalipagić, Delibašić, Kićanović, a vodio nas je trener Mirko Novosel. Izuzetno sam ponosan zbog ovog priznanja - rekao je Zoran Slavnić posle ulaska u Kuću slavnih svetske košarkaške kuće FIBA.

Zanimljivo je da su pre Zorana Slavnića u ovaj svojevrsni Muzej koji je autentičan prikaz istorije svetske košarke i svih njenih najslavnijih događaja i ljudi, čak desetorica naših košarkaških ljudi postali njeni stanovnici. To su Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper, Borislav Stanković, Ranko Žeravica, Nebojša Popović, Obrad Belošević, Radivoj Korać, Dragan Kićanović, Dragan Kićanović i Vlade Divac.

Pre ovog priznanja, FIBA je Slavnića 1991. godine uvrstila među 50 najboljih košarkaša svih vremena. Zoran Slavnić je najveće rezultate postigao kao plejmejker Crvene zvezde g(titule prvaka 1969. I 1972. Godine), tri Kupa (1971,72,73) i evropski Kup pobednika Kupova (1974). Sa reprezentacijom Jugoslavije je od 1973. do 1980.godine tri puta bio prvak Evrope i po jednom svetski i olimpijski šampion.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije