FIFA najavljuje novitet za SP 2022. godine: Pomoćne sudije odlaze u istoriju

V. N.

petak, 03. 07. 2020. u 19:07

ФИФА најављује новитет за СП 2022. године: Помоћне судије одлазе у историју

Ilustracija foto: EPA

Zbog sve više spornih situacija prilikom dosuđivanja ofsajda, ulogu pomoćnih sudija trebalo bi da preuzmu roboti, koji bi "izvlačili" linije u ravni sa poslednjim igračem odbrane
ZA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, FIFA najavljuje revolucionarnu promenu.

Zbog sve više spornih situacija prilikom dosuđivanja ofsajda, ulogu pomoćnih sudija trebalo bi da preuzmu roboti, koji bi se kretali pored terena, i "izvlačili" linije u ravni sa poslednjim igračem odbrane.

- Ideja je da se ubrzava pregledavanje snimka i odlučivanje da li je reč o ofsajdu ili ne - rekao je Johanes Holcmiler, direktor FIFA za tehnologiju. - Uz pomoć robota, i brže i preciznije bi se odredio momenat upućivanja lopte nego što se to radi gledanjem snimka sa TV kamera.

Ovaj novitet, koji je bio testiran na prošlogodišnjem klupskom prvenstvu sveta, i dalje će biti usavršavan.

- Zasad program još ne može da prepozna varijantu kada je reč o pasivnom ofsajdu, konkretno kada igrač u napadu zaklanja prostor golmanu. Zato će to i dalje biti u nadležnosti VAR sobe. A za klasičan ofsajd, uzimaće u obzir i dužinu stopala igrača koji su u liniji - rekao je Holcmiler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Neko iz publike

03.07.2020. 22:23

Ukinuti ofsajd, za prekrsaj na svojoj polovini terena penal i za prekrsaj u sesnaesterci dva kaznena udarca dok se ne postignu golovi .

Sve dolazi s vrha piramide

03.07.2020. 22:34

Satanisti ubrzavaju rat protiv ljudskih bica. Samo sto je to prosecnom coveku tesko objasniti sve kad bi i hteo da slusa, bas kao sto je i svinji tesko objasnit da je farmer koji joj svaki dan nosi hranu - ne misli dobro.

Robot

03.07.2020. 22:56

Hahha,sledeca faza,roboti igraju fudbal,ljudi gledaju :DSmesno koliko se upropastava sport jer je pre svega najbitniji biznis i novac pa tek onda lepota sporta....

TADIJA ZEMUN

04.07.2020. 10:03

najzad se neko setio u 21-om veku da koristi savremene tehnologije,fudbal ce biti mnogo pravedniji,a montiranja(namestanja) utakmica ce se smanjiti,jos da ukinu glavnim sudijama,slobodno sudijsko uverenje,vec da sude po pravilima(npr. utakmica SRBIJA-svajcarska na svetskom u RUSIJI),greske ce se smanjiti na minimum ili ih uopste nece biti