FUDBALERI u Poljskoj su jedva dočekali nastavak prvenstva, posle pauze izazvane koronom. Posebno je nestrpljiv bio naš Žarko Udovičić (32), igrač Lehije, koji je izdržao šestomesečnu suspenziju, dobijenu tek što je došao u klub, kao veliko pojačanje.

Žarko je žarko želeo od samog starta da se dokaže u ekipi iz Gdanjska. Međutim, već na debiju zaradio je prvi, a posle nekoliko kola i drugi crveni karton zbog koga je drastično kažnjen.

- Novčanu kaznu od 5.000 evra mnogo sam lakše podneo od disciplinske, koja se odnosila na zabranu igranja od pola godine. I u većem delu odležao sam je u doba korone. A samo sam nehotice "zakačio" sudiju u derbiju protiv Arke - kaže Udovičić za "Novosti" - Zato sam tokom pauze trenirao bez slobodnog dana i gorim od želje da opet istrčim na teren, a klub ima velike ambicije u nastavku šampionata.

Pohvale za rad u doba korone ne prestaju da zapljuskuju Fudbalski savez Poljske. Sama organizacija i pristup poslu doprineli su brzom oporavku Ekstraklase.

- Pregledi, testovi, sve ono što su igrači morali da odrade, proteklo je besprekorno. Obaveza igrača je bila da podatke o telesnoj temperaturi svakodnevno prijavljuju klubu. Zaraženih nije bilo.

Svi fudbaleri moraće da se priviknu na nove okolnosti. Grljenja posle pogodaka tako neće biti.

- Retko sam u prilici da zatresem mrežu rivala, pa me proslava golova ne dotiče toliko. Više mi smeta pomisao da će sve mečevi u junu da proteknu bez navijača.

Udovičić, nekadašnji fudbaler Slobode, Mladosti, Napretka i Novog Pazara, ispričao je i događaj sa plaže u Gdanjsku tokom pauze, posle koga umalo nije završio u pritvoru.

- Poljaci su jako disciplinovani, a ja sam smatrao da kao profesionalac imam pravo da kondiciju održavam bez maske, koja je ovde glavno oružje u borbi protiv korone. Policajac me nekoliko puta upozorio, da nisam izuzetak i da moram da se držim pravila. Ali, nisam mu ostao dužan objašnjenjem da je trčati sa maskom besmisleno. Rasprava je potrajala, pa su me od privođenja spasla klupska obeležja - otkrio je Udovičić detalj sa obale Baltičkog mora.

KOPIRANjE NEMACA

POLjSKA u svim sferama života pokušava da kopira Nemačku. Po strani nije ostao ni fudbal, pošto elitna liga kreće samo tri nedelje posle Bundeslige.

- Država na sve načine pokušava da prati komšije. Mislim da joj u svemu tome dobro i ide. Teška industrija i svi ostali vitalni delovi za ekonomiju nisu prestajali da rade, dok su restorani, parkovi, tržni centri, morali da podlegnu svim merama zaštite od korone - ističe Udovičić.