KO najviše plati, moći će da ide u viši rang bilo koje fudbalske liga u Srbiji. Neophodno je da u roku od pet dana pobedi u eventualnoj finansijskoj trci neki drugi klub, koji ima istu želju - da na dosad nezabeležen način ekspresno napreduje.


Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije je na sednici u Staroj Pazovi 6. maja doneo ovu odluku, koja je obelodanjena tek pre tri dana u Službenom listu FSS "Fudbal". Odluka je izazvala mnogo polemike, pa čak i bure, a krajnje nobičan način da se od sledeće sezone popune mesta u bilo kom rangu fudbalskih i futsal muških i ženskih liga je na teškom ispitu pred Zakonom o sportu, Zakonu o licenciranju sportskih klubova i Propozicijama takmičenja.

U članu 1 Odluke o načinu popunjavanja slobodnih mesta u ligama FSS od sezone 2020/2021. doslovce piše:


- Kada se pojavi slobodno mesto ili više mesta u svim ligama, FSS ili teritorijalni savezi će objaviti javni poziv za podnošenje obavezujućih ponuda klubova u roku od dva do pet dana, a ponude u pisanom obliku moraju da sadrže iznos novčane naknade izražene u dinarima koju je klub spreman da plati kao najbolji ponuđač, kako bi stekao pravo da se takmiči u konkretnoj ligi u kojoj se pojavilo jedno ili više slobodnih mesta.


PROČITAJTE JOŠ: Šok za Ukrajince: Strelac na utakmici sa Srbijom suspendovan do decembra zbog dopinga


U prevodu sa pravno-birokratskog na lakše razumljiv jezik, ovo znači da ukoliko iz nekog ranga takmičenja ispadaju, na primer, dva tima, a dva prvoplasirana iz nišeg ranga, iako imaju pravo da uđu u jaču ligu, daju slabiju finansijsku ponudu od trećeg ili čak 16. tima u nižem rangu, mogu samo da se "slikaju za uspomenu i dugo sećanje".


Na prvi pogled, najnovijom odlukom FSS obesmišljen je sistem takmičenja i osnovni postulat sportske borbe koji se svodi na jednostavnu definiciju: ako tokom cele sezone igram i pobeđujem da bih ušao u bolju ligu, kako u njoj ne mogu da igram ako neki klub koji je na terenu lošiji od mene može da me pretekne samo zato što ima više novca?


PROČITAJTE JOŠ: Neobična odluka FSS: U Superligu ulazi ko najviše plati


Da sve ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru i da se sve ne svede na nivo apsurda i teorija zavere, po kojima po srpskim fudbalskim krugovima već uveliko priča kako ova odluka otvara prostor za osobe sumnjivih biografija i morala, koje vode neke naše klubove, očekuje se da se danas zvaničnim pojašnjenjem svoje odluke oglasi FSS.


DA LI JE NEKO PITAO UEFA, I KO?

POŠTO je Statut FSS, a i većina krucijalnih odluka u domaćem fudbalu, potpuno usklađen sa jasnim pravilima UEFA i FIFA, ostaje nejasno da li je i pre donošenja ovog pravila u domaćem fudbalu konsultovana krovna fudbalska organizacija. Mnogi pravni stručnjaci koji se razumeju u Zakon o sportu, propozicije takmičenja i licenciranja, složni su u jednoj stvari: ova odluka nema pravno uporište...


SPEC. V.N.

(NE)SPORNOM odlukom FSS definisano je, ruku na srce, i da klubovi koji su svojevremeno kažnjavani za nameštanje rezultata (u Prvoj ligi Kabel i Smederevo već imaju po minus 10 bodova) ne mogu da konkurišu za plasman u viši rang, ili čak da ga plate.