MNOGI fudbaleri Crvene zvezde su sigurno popadali sa svojih stolica kada su pročitali izjavu Zvezdana Terzića da će im plate i ugovori u naredna tri meseca biti "presečeni" napola. Njihov generalni direktor bio je jasan - klub će u skladu sa preporukama FIFA smanjiti primanja igračima za 50 odsto, zbog opšteg finansijskog kolapsa izazvanog razornim posledicama pandemije virusa korona.

I od ove vesti nekima se sigurno podigla temperatura, pogotovo što je servirana kao svršen čin. Terzić je pre zvaničnog sastanka sa igračima autoritativno istakao da nema mnogo prostora za razgovor, jer je odluka "upakovana" u varijanti uzmi ili ostavi.

PROČITAJTE JOŠ: Preminuo Ranko Borozan - bivši fudbaler Partizana i Zvezde

I TERZIĆU TANjA KOVERTANAJVEĆE mesečne zarade u Crvenoj zvezdi iznose 50.000 evra i njih imaju stranci Ben, Boaći i La Para. Pored igrača, predviđeno je da se plate po istom principu smanjuju i svim zaposlenima u klubu, pa su neki mediji objavili da će generalnom direktoru Terziću u koverti naredna tri meseca "šuškati" po 4.000, umesto po 8.000 evra.

- Ono što sledi u narednih nekoliko dana je razgovor sa svakim igračem, upoznaćemo ih sa situacijom - kaže Terzić. - Predočićemo koja je preporuka FIFA, a to je da se smanje plate na 50 odsto u ova tri meseca. Za tri meseca je letnji prelazni rok, čeka nas razlaz sa nekim igračima, pa i onima koji ne budu prihvatili. Igrači, međutim, moraju da budu svesni da i njihovi potencijalno novi klubovi primenjuju iste ekonomske mere. Razgovaraćemo o finansijskoj perspektivi Crvene zvezde zbog svih ovih problema. Imamo direktan kontakt sa FIFA i UEFA. Do rešenja dolazimo i u razgovoru sa eminentnim ljudima. Naravno, sve to mora da se uklopi u pravnu formu.

Da su igrači zatečeni, videlo se po reakciji Milana Borjana. Kapiten crveno-belih je u ime svih odgovorio umereno i diplomatski, ali i sa porukom da oni tek treba da donesu zajedničku odluku o ovom pitanju.

- Više od polovine igrača Crvene zvezde nije u Beogradu, komuniciramo telefonskim putem. Ovo nije tema i odluka koja bi se rešavala i donosila na daljinu, već kada svi budemo u Beogradu sešćemo i razgovarati na tu temu, saslušati predlog kluba i izneti naš stav ili dati zajednički predlog. Već tri godine naša svlačionica je jedna jedinstvena i jaka porodica koja sve odluke donosi i brani zajedničkim snagama, pa će tako biti i sada - poručio je Borjan.

Ove, vanredne i iznuđene mere, sigurno će rasteretiti i smanjiti godišnji budžet. U poslednjih pet godina on je konstantno rastao, naravno, najviše zbog igranja u Ligi šampiona dve godine zaredom. Što od nagrada UEFA, što od prodaje igrača, srpski šampion je inkasirao oko 100 miliona evra u poslednje tri godine, pa se Terzić s razlogom hvalio da je klub konačno stao na zelenu granu.

- Zvezda ima 30 miliona evra rashoda godišnje. Ceo dug od 60 miliona evra iz 2014. je vraćen, ostao je samo porez od milion i po evra. Čak 35 miliona je izvađeno keša, dok je 25 miliona otpisano. Danas imamo dug od 25 miliona koji ne opterećuje, jer 16 miliona još nije ni dospelo - istakao je nedavno Terzić.

PROČITAJTE JOŠ: Srbija ide na Mundijal: Svetske kladionice o ishodima fudbalskih takmičenja koja ćemo gledati posle pandemije

Uz investicije u igrački kadar i pojačanja, crveno-beli su ulagali velika sredstva u infrastrukturu i juniorsku školu. Ipak, ove sezone velike sume su bačene zbog loše procene kod dovođenja stranaca. Tako je Holanđanin Radživ van la Para plaćen preko milion evra, a sada je "otpisan" i trenira van ekipe sa još dvojicom "promašenih legionara", Kanjasom i Žanderom. Što bi rekao naš narod, "žali bože para".

Inače, po specijalizovanom sajtu "Transfermarkt" tim Crvene zvezde vredi 60 miliona evra, što je odlična cifra, ali je ona sada pod velikim znakom pitanja jer je očigledno da svet fudbala čeka recesija kada prođe ova pauza zbog korone, pa će i vrednosti igrača da padaju. Na "Marakani" su i pre korone najavljivali štednju, drugačiju i skromniju transfer politiku, forsiranje mladih igrača iz svoje škole, ali opet, to je sve kontra od onoga što je Terzić često ranije pričao da su "za jak tim i redovno igranje u evropskim takmičenjima potrebna i velika ulaganja". Kada se podmlađuje i renovira ekipa, kreće se na dug i strpljiv put do ostvarivanja vrhunskih rezultata.

ZBOG "KRESANjA" HAOS U DINAMU
IGRAČI u drugim klubovima, uglavnom su teška srca pristajali da ih žestoko udare po džepu, pogotovo kada im je to bilo nametnuto rešenje. Tako je bilo u Barseloni, pa je tek posle pregovora i Mesijeve inicijative došlo do kompromisa i to samo da bi ostali zaposleni u klubu imali normalna primanja.
U zagrebačkom Dinamu ispao je haos, prvotimci nisu hteli da potpišu odluku o smanjenju plata, ubrzo su uručeni otkazi većini članova stručnog štaba, zbog čega je najavljen i odlazak trenera Nenada Bjelice.