OD IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: BELEK

SADIK ide već ove zime, Sadik ne ide. Od silnih miliona koji kruže kroz brojne tekstove na medijskom nebu Partizanu će pripasti sve ili deo kolača ide u Romu. Ove i slične dileme je u Beleku razrešio potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, uz ono najvažnije – visoki Nigerijac je već parafirao trogodošnji ugovor sa klubom iz Humske.

- Igrač već ima potpisan ugovor sa Partizanom za naredne tri godine, ovo je ekskluzivna informacija. Faktički, on može da odbije Romu. Dakle, njemu Roma ne može da ponudi neke bolje uslove, a on da odbije Partizan. Plata će mu biti ista kao do sada - kategoričan je Vuletić.

Detalji jednogodišnje pozajmice Sadika iz Rome do sada nisu bili poznati javnosti.

- Prema ugovoru o pozajmici između Rome i Partizana, Umar Sadik je Romin igrač na pozajmici u Partizanu zaključno sa 30.6.2020. godine. Ono što postoji kao opcija i kao klauzula o kojoj se govori i koja je u potpunosti Partizanova klauzula i u potpunosti je na volji Partizana je odredba po kojoj Partizan može da izvrši otkup Umara Sadika za 1.7 miliona zaključno sa 5. junom 2020. godine do 23 časa i 59 minuta. To znači u prevedenom značenju, što je novo saznanje, da Partizan ovo može da uradi i danas. Ali ono što nije moguće je da ne može istovremeno da proda Sadika sa otkupnom akcijom.

Ono što sve najviše zanima je kada će Partizan moći da raspolaže punopravno statusom Nigerijca.
STEVANOVIĆ TEK U JANUARUPOTPREDSEDNIK Partizana je napomenuo da je situacija oko Filipa Stevanovića jednostavna.
- Ponude za njega su u ovom momentu takve da nisu još pravno formulisane. Zanimljiv je mnogim evropskim klubovima. On je maloletan igrač i potrebno je učiniti nekoliko koraka kako bi došlo do transfera, ali on ne može biti izvršen do narednog januara, jer će tek tada postati punoletan. Ne volim da licitiram milionima, ciframa, govorim samo sa pravnog stanovišta - pojasnio je Vuletić.

- Transferna prava nad igračem FK Partizan stiče po isteku perioda na kojem je igrač bio na pozajmici. To uprošćeno znači da danas može biti otkupljen, ali da ne može biti prodat bez saglasnosti Rome. Zašto je to tako? Partizan može da bude jedini klub koji bi se pitao od 30.6.2020. godine, kada sva prava pređu na njega, a 25 dana ranije mora da ga završi. Ovo su, dakle, ugovorne odredbe koje su izazvale tektonske poremećaje zbog različitih tumačenja.

Partizan je tako u poziciji da balansira između dobre sume i deljenja zarade sa Romom ove zime i rizika da samostalno raspolaže pravima na Sadika kada bi njegova vrednost mogla da bude i manja.

- Ako želite da čekate istek perioda pozajmice možete da prodate Sadika, ali ako to želite da radite pre, uslovi se menjaju. Laicima deluje nemoguće da nekoga otkupite, ali niste nečiji vlasnik istog momenta, ali moguće je. U ovom slučaju igrač, Sadik, danas može biti formalno otkupljen, ali pravo prodaje Partizana u zimskom prelaznom roku apsolutno je definisano učešćem Rome u postupku.

Konačan stav po ovom pitanju u Partizanu još nije iskristalisan.

- Još se čekaju završeci pregovora, ali duboko smatram da nijedna opcija ne smeta Partizanu. Otkup bi se vršio samo zato da bi se igrač prodavao. Može on biti prodat i sada, ali pitanje je koliko bi iznosio Romin uslov za prodaju igrača, dakle novac koji bi joj bio uplaćen. Od 30. juna se Roma praktično ništa ne pita - zaključio je Vuletić.


ROMA MOŽE I NEKOREKTNO
U PARTIZANU razmišljaju i o manje realnoj opciji po kojoj bi Roma u junu mogla da izigra crno-bele.

- Moramo sve da uzmemo u obzir, jer bi Roma mogla da ima nepredvidivo ponašanje. Slična je situacija bila sa Radonjićem u Zvezdi. Zamislimo da 3. juna Partizan izrazi želju za otkupom i da Roma to ne prihvati. Ona krši ugovor. Ima ponudu nekog kluba od 12, 15, 18 miliona, dakle značajno veću od ove naše klauzule. U tom slučaju Roma može da kaže sebi: rizikovaćemo sudski spor, izgubićemo ga, Partizan će dobiti 1.600.000, iznos otkupne klauzule, zaradili smo 12 miliona izgubili manje od dva.