OD IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: BELEK


MNOGI mladi treneri su poslednjih godina "polomili zube" na Partizanu i značajno usporili, neki čak i stopirali, svoj razvojni put u novoj fazi života i karijere. Novo-staro lice u Partizanu, pomoćnik u stručnom štabu Save Miloševića - Igor Duljaj, za razliku od značajnog broja nekadašnjih asova, ne želi sve i odmah. Nekadašnji neumorni vezista crno-belih nema nikakav problem sa tim da na veliku scenu izađe, skromno, smireno i nenametljivo o čemu govori činjenica da je posle tri godine rada u stručnom štabu Šahtjora prihvatio istu ulogu i u Partizanu.


- Naučio sam mnogo od Fonseke i želim i dalje kao kad sam bio igrač da idem sve postepeno. Daleko od toga da se nečega plašim, želim da sve ide polako nekim svojim tokom, nigde ne žurim. Važno je da znam šta znam, a još važnije ono što ne znam - jasan je na početku priče o svojoj novoj "misiji" Duljaj.


PROČITAJTE JOŠ: Milošević zagonetan po pitanju transfera: Niko nije na prodaju i svi su na prodaju


Pre tačno godinu dana Igor Duljaj je u istoj bazi crno-belih u Turskoj, u hotelu "Sueno" gostovao u klupskim obeležjima Šahtjora.


- Da mi je neko pričao da će tako biti iskreno ne bih verovao. Nisam ni u najlepšim snovima očekivao da ću tako brzo doći tamo gde sam počeo. Mnogo ljudi nije znalo da sam u Beogradu, mislili su da sam i dalje u Šahtjoru. Pre par meseci sam imao kontakte sa ljudima iz kluba, rekao sam im da ćemo pričati na kraju jeseni zbog mira u timu i tako je i bilo.


Zna Duljaj dobro da srpska fudbalska priča nema puno dodirnih tačaka sa onim sa čime se susretao do pre šest meseci u Šahtjoru.


- Treneri se kod nas u Srbiji menjaju kao na traci, igrači takođe, nemamo kontinuitet. Veliki je pritisak u Srbiji, čim se izgubi odmah ide seča. Klubovi moraju da stanu iza trenera, da budu strpljivi i da se što je duže moguće odloži prodaja igrača. Najveći problem kod nas je to što se sve brzo menja.


PROČITAJTE JOŠ: Nica “zagrizla” za bisera Partizana: Za Stevanovića nude 15 miliona evra!


Milošević je na prozivci najavio da od Duljaja očekuje da misli svojom glavom, odnosno da ne bude neko ko će samo klimati glavom.


- Više glava bolje misli od jedne. I u Šahtjoru sam imao slobodu da mislim i kažem šta hoću. Možemo da se slažemo u nekim stvarima ili ne, ali klimanje glavom ničemu ne vodi. Sve što radimo radimo za dobrobit ekipe i to je jedini ispravan način.


PROČITAJTE JOŠ: Milošević sija od zadovoljstva: Ovo je raj, blagoslov


Mladi trener ne želi da poredi vreme iz njegove igračke karijere sa današnjim, ali ipak za mlade fudbalere ima savet koji bi mogao da im bude od koristi.


- Svestan sam da je sada sve drugačije, brže se živi, menadžeri su svuda oko nas. Neko iskoči odmah, neko kasnije a moj savet mladim igračima je da se "naoružaju" strpljenjem. Kada ti se ukaže prilika moraš da je zgrabiš - zaključio je Duljaj.


NAŠA DECA, NE BRAZILCI

ŠAHTJOR zna da "namiriše" sjajne brazilske fudbalere, međutim, nekadašnji igrač ovog kluba ne misli da bi Partizan trebalo da koristi sličan princip.

- Šahtjor skauting radi fantastično, ali mi ne bi trebalo da razmišljamo o kopiranju njihovog modela, traženju Brazilaca kada u Srbiji ima toliko talentovanih klinaca. Potrebno je samo da raditi i usmeravati ih na pravi put, a ne ići u Brazil i tražiti igrače - kategoričan je Duljaj.