INSPEKTORAT Republike Srpske zabranio je rad Fudbalskom savezu RS zbog odbijanja da održi vanrednu Skupštinu FS RS na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju sadašnjeg predsednika Saveza Mila Kovačevića. Dušanka Makivić, portparol Ispektorata RS, pojašnjava da je zabrana obavljanja delatnosti izrečena, jer FS RS odbija da postupi po zakonu i naređenjima inspektora.


Ona navodi da su delegati Skupštine FS RS, njih 43, u avgustu tražili sazivanje vanredne Skupštine FS RS koja se, po statutu, mora održati u roku od mesec dana, ali nije održana.


- Inspektoru nije predočen dokaz da su delegati odustali od zahteva za sazivanje vanredne skupštine. Utvrđeno je da je šestoro članova Izvršnog odbora zahtevalo zakazivanje sednice, što predsednik FS RS nije uvažio - navodi Makivićeva.

Pojašnjava da je inspektor naložio FS RS da zakaže i održi sednicu Izvršnog odbora, kao i vanrednu skupštinu FS RS. Na to rešenje FS RS je uputio žalbu Ministarstvu omladine i sporta RS, koja je odbijena.


- Žalba je, u drugostepenom postupku, odbijena kao neosnovana, čime je rešenje prosvetnog inspektora potvrđeno. Ni nakon toga FS RS nije izvršio naloženo - rekla je Makivićeva.


Na osnovu prijave da je predsednik FS RS Mile Kovačević u sukobu interesa, zbog čega se traži njegovo isključenje, izvršena je nova inspekcijska kontrola. Ponovo je naloženo održavanje sednica Izvršnog odbora i Skupštine FS RS, koje ni nakon odbijanja žalbe nisu održane.


- S obzirom na to da Kovačević nema nameru da postupi po zakonu i izvrši svoje obaveze, inspektor je izrekao meru zabrane obavljanja delatnosti - ističe Makivićeva.


Ona kaže da zabrana traje dok Kovačević ne postupi po rešenju.

Iz FS RS je saopšteno da će postupiti po obavezama koje im je Inspektorat naložio.


- Zabranom obavljanja delatnosti FS RS i njegovim članicama prestala su sva tekuća takmičenja u kojima učestvuje oko 30.000 ljudi uključenih u bavljenje fudbalom u RS, odnosno sva fudbalska dešavanja u okvirima FS RS. Ne želeći da postupamo suprotno odredbama državnih institucija, postupićemo po obavezama datim u zaključku Inspektorata, a svoja prava ćemo ostvariti putem pravosudnih institucija, uz naznaku da smo o svemu obavestili FS BiH, FIFA i UEFA - saopštio je FS RS.


NEZAKONITA ODLUKA

PREDSEDNIK FS RS Mile Kovačević smatra da je takva odluka Inspektorata nezakonita.

- To je drakonsko kršenje svih zakonskih propisa. Mi još uvek ne znamo da nismo samostalni i da nemamo autentičnost. U našem statutu stoji da ćemo poštovati odluke FIFA, UEFA i Fudbalskog saveza BiH - kaže Kovačević.