DVA bratska kluba, Crvena zvezda i Olimpijakos, drugi put ćese večeras sastatiu zvaničnom meču! Neobično je to što su najtrofejniji klubovi Srbije i Grčke do sada podelili samo jedan megdan u nekom evropskom takmičenju i to onaj na "Marakani" u 2. kolu LŠ kada je bilo 3:1 za Zvezdu.

A, poseban kuriozitet je i to što je čak 13 igrača oblačilo oba crveno-bela dresa, odnosno igralo i za klub sa "Marakane" kao i za Pirejce. To su: Miloš Šestić, Ilija Ivić, Predrag Đorđević, Božidar Bandović, Refik Šabanadžović, Darko Kovačević, Mirnes Šišić, Marko Pantelić, Luka Milivojević, Aleksandar Katai, Jagoš Vuković, El Fardu Ben i Marko Marin.

Prvi iz trinaestorke bio je veliki dribler Miloš Šestić, poznat po mnogobrojnim "slalomima" kroz protivničke odbrane. Karijeru je počeo u Crvenoj zvezdi, za koju je kao prvotimac igrao 11 sezona (od 1974. do 1984). Zabeležio je 216 nastupa i postigao 44 gola. Upravo je iz Zvezde prešao u Olimpijakos 1985. i za crveno-bele iz Pireja za dve sezone odigrao 50 utakmica i postigao 11 pogodaka.

Posle Šeleta, istim putem krenuo je i Ilija Ivić, napadač koji je od 1991. do 1994. za Zvezdu odigrao 77 mečeva i postigao preko 40 golova. Direktno je prešao u Olimpijakos i ostavio dubok trag u grčkom klubu. Nosio je dres tima iz Atine punih pet godina i za to vreme odigrao 178 mečeva i postigao 88 golova.

Ivićeva dostignuća nadogradio je Predrag Đorđević. U Crvenu zvezdu je stigao sa 19 godina kao talentovano levo krilo i upisao preko 30 nastupa. U Olimpijakos prelazi 1996. i u njemu pronalazi srećnu zvezdu. Bio je najbolji strelac od svih stranih fudbalera koji su igrali na stadionu "Karaiskakisu". Stigao je do cifre od 467 mečeva i postigao je 152 pogotka, uz 87 asistencija, što je rekord za poštovanje.

Sledeći na listi igrača koje je sudbina selila sa Topčidera u Pirej je Božidar Bandović. Karijeru je počeo u Americi, odakle 1992. stiže u Zvezdu. U našem najtrofejnijem klubu odigrao je više od 30 utakmica, da bi 1997. prešao u Olimpijakos u kojem je veći trag ostavio kao trener i član stručnog štaba.

Član čuvene zlatne generacije Crvene zvezde koja je pokorila Evropu i svet, Refik Šabanadžović igrao je u Olimpijakosu od 1996. i sa njim osvojio dve titule šampiona Grčke.

Čuveni golgeter Darko Kovačević stigao je na "Marakanu" 1994. U Zvezdi je za dve sezone zabeležio 47 nastupa i postigao 37 golova. Posle toga imao je bogato igračko iskustvo nastupajući u klubovima kao što su Juventus i Lacio, a poslednji klub u karijeri bio mu je Olimpijakos. Osvojio je pet trofeja sa grčkim klubom za koji je u 60 utakmica postigao 31 pogodak.

Marko Pantelić je u Olimpijakosu nasledio Darka Kovačevića, a i njemu je to bio poslednji klub u karijeri. Prve fudbalske korake je napravio u Crvenoj zvezdi u kojoj je odigrao oko 40 utakmica na kojima je postigao blizu 30 pogodaka. Sa beogradskim klubom osvojio je duplu krunu 2004. kada je bio i najboljei strelac srpskog šampionata. Od 2010. zaigrao je za Olimpijakos u kojem je nastupao do 2013. - osvojio je tri titule grčke Superlige i dva kupa.

Slovenački fudbaler Mirnes Šišić je prvi igrač koji je iz Olimpijakosa došao u Zvezdu, u vreme kada je sportski direktor kluba iz Ljutice Bogdana bio Ilija Ivić. Zadržao se na "Marakani" samo jednu sezonu (12 nastupa), dok je pre toga, za grčke crveno-bele odigrao 20 mečeva.

Na ovoj listi odličnih fudbalera, našao se i Luka Milivojević. U Crvenoj zvezdi proveo je jednu fenomenalnu sezonu, uz 47 nastupa, sedam golova i šest asistencija. Posle Zvezde nastupao je za Anderleht, odakle 2014. prelazi u Olimpijakos, gde je odigrao 94 utkamice, na kojima je postigao 15 golova. Izabran je za člana najboljeg tima prvenstva Srbije i Grčke. Takođe, osvojio je dve titule šampiona Grčke, kao i jedan kup.

I Aleksandru Kataiju, kao i Šišiću, Zvezda nije bila prvi klub, već Olimpijakos. Od 2011. do 2014. bio je član kluba iz Pireja, odakle dolazi u Crvenu zvezdu. Na 68 utakmica, postigao je 31 gol i 15 puta bio asistent, a sa Zvezdom je osvojio i titulu šampiona države.

Zvezdino dete Jagoš Vuković prošao je kompletnu omladinsku školu crveno-belih, ali je za prvi tim odigrao samo jedan meč. U Olimpijakos je stigao 2017. i nastupio preko 30 puta. Odličnim igrama za grčkog velikana zaslužio je i poziv reprezentacije Srbije.

Dva velika pojačanja iz Olimpijakosa, Marko Marin i El Fardu Ben, opleminila su igru Crvene zvezde u poslednje dve godine. Marin je stigao poslednjeg dan letnjeg prelaznog roka 2018. Beograđani dugo nisu imali u svojim redovima takvog prefinjenog znalca. Postao je vođa ekpe, zadužio je i kapitensku traku crveno-belog tima. U Olimpijakosu je od 2016. do 2018. sakupio 59 mečeva.

El Fardu Ben dolazi u Crvenu zvezdu iz Olimpijakosa u januaru 2018. Za dve sezone, postao jedan od ključnih šrafova tima Vladana Milojevića. Sa Zvezdom je osvojio i dve titule nacionalnog šampionata i jedan je od najzaslužnijih što beogradski crveno-beli drugu godinu zaredom igraju u Ligi šampiona.

U OLIMPIJAKOS

1. Miloš Šestić

2. Ilija Ivić

3. Predrag Đorđević

4. Božidar Bandović

5. Refik Šabanadžović

6. Darko Kovačević

7. Marko Pantelić

8. Luka Milivojević

9. Jagoš Vuković


U ZVEZDU

1. Mirnes Šišić

2. Aleksandar Katai

3. El Fardu Ben

4. Marko Marin