Vlatko Stefanovski na novosadskom Tamburica festu: Gitarski virtuoz nastupa uz tamburaše

S. BAJIĆ

četvrtak, 02. 07. 2020. u 07:39

Влатко Стефановски на новосадском Тамбурица фесту: Гитарски виртуоз наступа уз тамбураше

Foto ATA Images

Muzičar će se 23. avgusta predstaviti sa novim sastavom "VS trio"
PROSLAVLjENI gitarista Vlatko Stefanovski nastupiće na "Tamburica festu 2020", koji će, ukoliko situacija sa virusom korona to dozvoli, biti održan od 21. do 23. avgusta na Trgu slobode u Novom Sadu. Planirano je da se makedonski umetnik, čuven po jedinstvenom izrazu u negovanju tradicionalnih arija i ritmova u fjužn muzici, džez roku i rokenrolu, predstavi sa svojim novim sastavom "VS trio" u revijalnom delu programa, završne festivalske noći, 23. avgusta.

- To je moj treći trio, verzija "tri kroz tri", i sveža krv u ritam sekciji u kojoj su mladi, dvadesetdvogodišnji basista Ivan Kukić i moj sin Jan, za bubnjevima - kaže Stefanovski za "Novosti". - Upravo završavamo snimanje novog albuma koji sam nazvao Taftalidze shuffle, što bi značilo "Vucaranje po Taftalidžama", mom naselju u Skoplju. Ima devet numera i veoma sam zadovoljan. Svakako ćemo nešto od toga predstaviti publici na "Tamburica festu".

Stefanovski ne krije da je veoma vezan za Novi Sad, s obzirom na činjenicu da je u čuvenom "Studiju M" snimio svoj prvi album sa grupom "Leb i sol" 1977. godine:

- Taj prvi album, to je istorija. Svaki moj nastup u Novom Sadu je zanimljiv, doživljaj. U "Studiju M", u Srpskom narodnom pozorištu, na "Egzitu", u "Spensu" - nema gde nisam svirao, pa je tako i svaki povratak sentimentalan. Moj prvi dolazak u Novi Sad sa grupom "Leb i sol" bio je susret sa nekim austrougarskim šarmom, nekom baroknom žicom... Dočekani smo srdačno, primljeni punog, otvorenog srca, posebno u Radio Novom Sadu. Imali smo baš značajne nastupe.

Na tradicionalnoj manifestaciji sa epitetom najboljeg festivala etno-muzike u Evropi, Stefanovski će u nekoliko numera nastupiti zajedno sa čuvenim vojvođanskim tamburašima.

- Ima mnogo sjajnih tamburaša u Novom Sadu i Vojvodini, i lako ćemo se dogovoriti koje ćemo kompozicije zajednički predstaviti publici. Imamo materijal koji svi znaju, i biće nam dovoljna jedna proba. Verujem da će biti super. Festival se održava krajem leta, svet je preplanuo i ima malo viška energije, pa ćemo publici dati sve što imamo i umemo. Sve smo bolji i bolji.


ČUDAN PERIOD ZA ČOVEČANSTVO

OSVRĆE se veliki gitarista, neminovno, i na pandemiju virusa korona, koja je umnogome uticala na muzičku industriju širom sveta, pa i u našim krajevima. Situacija je neizvesna, ponovo se u Srbiji pooštravaju mere vezane za broj okupljenih posetilaca na koncertima...

- Ovo je čudan period čovečanstva, posebno za putovanje i sviranje. Nadamo se svi da će se, svakako, do kraja avgusta sve smiriti - kaže, za naš list, Stefanovski.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije