POSLE više od šest nedelja pauze, ekipa humanitarnog serijala "S Tamarom u akciji" (RTS 1, 21.00) nastavlja da pomaže našim sunarodnicima u Vojvodini. U novoj, sedmoj emisiji devete sezone upoznajemo Snežanu Sužnjev iz Opova, samohranu majku Natalije (19), Luke (16) i Nemanje (15) Drobnjak.

Snežana je godinama trpela nasilničko ponašanje vanbračnog partnera, a sve se pogoršalo kada je obolela od karcinoma. Zahvaljujući deci, koja su izbacila oca iz kuće, porodica je uspela da nađe mir, ali jedini stalni prihod im je socijalna pomoć. Snežana se trudi, i pored teške bolesti, da deci obezbedi osnovne životne uslove, mada su često svi bili gladni. Natalija je studentkinja Pravnog fakulteta i uspešno igra fudbal, a dečaci, Luka i Nemanja, srednjoškolci, koji žele da ostanu da žive u Opovu.

Kuća porodice Sužnjev-Drobnjak bila je u vrlo lošem stanju: zemljani pod, dva zapuštena odžaka i potpuno dotrajala stolarija. Kroz deformisane, zaglavljene, spuštene roletne, sunčevi zraci godinama nisu prodrli u prostorije.

Tokom petodnevne akcije, vredna ekipa majstora na čelu sa autorkom Tamarom Grujić, kompletno je obnovila krov i odžake na kući, uradila fasadu, postavila novu stolariju i uredila dvorište. Napravili su, takođe, betonske košuljice za nove podove, novo kupatilo i uvedeli kanalizaciju.


Ekipa serijala Foto RTS/M. Tabašević

BANATSKE ŠORE

SAZNAĆEMO i kako se igraju banatske šore, koje je Mihajlo Pupin po odlasku u Ameriku predstavio tamošnjim stanovnicima, a iz koje je, veruje se, nastao popularni bejzbol. Videćemo i kako izgleda jezero u Barandi, gde se može uživati u posmatranju ptica, kao i filmski studio u kome se snimaju najpopularnije serije i filmovi.