KRAJ januara donosi nam dve ruske serije na Javnom servisu Srbije. Intrigantna drama "Internat za plemićke kćeri" (2010) premijerno stiže na RTS 2, 27. januara, a čak 519 epizoda biće emitovano radnim večerima, od 19.00, dok će repriza biti narednog dana u 14.00.

Radnja je smeštena u doba Ane Karenjine, u 1877. godinu kada je Rusija bila u ratu sa Turskom. U centru zbivanja nalaze se učenice plave krvi, kćerke nadaleko čuvenih generala i grofova. Na moskovskom institutu, Sofija, Mirjam, Varja, Tata, Katja i Asja dele zajedničku spavaonicu.

Prefinjene i romantične, ove devojke sanjaju o čistoj ljubavi, ali ubrzo će saznati da je put do sreće uvek trnovit. Kada diplomiraju, mnoge će se dobro udati ili postati caričine dvorske dame. Ipak, svi njihovi snovi neće se ostvariti, što će dovesti do razdora i mržnje, preteći da uništi ugled dugogodišnje tradicije.

Nakon žučne rasprave sa drugaricama o ljubavnim vradžbinama, Sofija Gorčakova odlazi jedne večeri u ozloglašenu napuštenu "kuću duhova" pored instituta. Po svaku cenu želi da im dokaže da je gatanje ispred velikog ogledala, kako bi devojke videle odraz muškarca svog života, priča za malu decu.

Međutim, hrabra devojka doživeće pravi šok, kada joj se u ogledalu bude pojavio odraz nepoznatog muškarca. Ubeđena da je legenda istinita, prestravljena beži iz straćare... Sudbina je namestila da se baš te večeri u grad vrati vlasnik stare kuće, grof Vladimir Voronocov, čiji je, zapravo, pravi odraz u ogledalu videla Sofija.

Tada počinju ozbiljni zapleti i neočekivane intrige. Zbog velikog uspeha snimljena je i druga sezona serije pod nazivom "Tajne instituta za plemićke kćeri", ali je glavnog glumca Aleksandra Arsentjeva zamenio glumac Sergej Astahov. Takođe je snimljena mini-serija od pet epizoda "Vremenska petlja" koja nije direktan nastavak serije, ali se u njoj pojavljuju neki likovi iz prvog i drugog dela serijala. Glumačku ekipu čine: Aleksandr Arstentjev, Alisa Sogepina, Ksenija Hairova, Ivan Kolesnikov, Alena Sozinova, Ekaterina Estahova...


PROČITAJTE JOŠ: Do sada ga nismo videli: Sin Branke Katić primetio paparace i zanimljivo reagovao (FOTO/VIDEO)

Rusko-ukrajinska melodrama "Crvena kraljica" (2015), počeće da se prikazuje na RTS 1, 31. januara, radnim večerima od 00.25, dok ćemo reprizu gledati, narednog dana od 14.00. Radnja mini-serije je zasnovana na činjenicama iz biografije poznatog sovjetskog modela Regine Zbarske - "sovjetske Sofije Loren", koju su zapadni novinari prozvali "najlepše oružje Kremlja". Serija govori o ljubavi i tragičnoj sudbini prve lepotice Sovjetskog Saveza. Priča počinje 1953. godine, u zabačenoj provinciji, gde devojka Zoja živi sa svojim siromašnim i nesrećnim roditeljima. Posle porodične nesreće ona napušta raniji život i odlazi u Moskvu u potragu za novim životom.

 

Spletom srećnih okolnosti postaje prva manekenka ugledne moskovske modne kuće, a nedugo zatim dostiže i svetsku slavu na modnoj reviji u Parizu. Koliko je stvarno bila božanstvena Reginina lepota, govori i to što su joj se divili Pjer Karden, Federiko Felini, Iv Montan i Fidel Kastro. U međuvremenu, Reginina lepota, šarm, um i karakter omogućavaju joj da osvoji srce moskovskog umetnika Leva Zbarskog. Dvostruki život s kojim je suočena dovodi je u teško psihičko stanje, kada počinje i njen sunovrat.

Nakon što je nekoliko puta pokušavala da izvrši samoubistvo i završavala u psihijatrijskoj ustanovi, Regina je preminula novembra 1987. godine u 52. godini života. Okolnosti njene smrti ni danas nisu razjašnjene. Niko od kolega nije prisustvovao Regininoj sahrani. U seriji igraju Ksenija Lukjančikova, Artjom Valerevič, Boric Šerbakov, Valerij Barinov, Ivan Žvakin, Janina Studilina..., a režija je poverena Aljoni Semjonovoj.