Trostruki disk legendarnog bosanskog pevača: Nedžad Salković proslavlja 60 godina karijere

S. DOBROSAVLjEVIĆ

sreda, 11. 12. 2019. u 00:23

Троструки диск легендарног босанског певача: Неџад Салковић прославља 60 година каријере

Foto P. Mitić

Na kompilaciji su dva diska sa komponovanim pesmama i jedan sa sevdalinkama

U KAMENOJ sali Radio-Beograda u utorak je predstavljen trostruki disk legendarnog bosanskog pevača Nedžada Salkovića, sa 57 pesama, povodom 60 godina uspešne karijere(PGP RTS). Na kompilaciji su dva diska sa komponovanim pesmama i jedan sa sevdalinkama, a direktor naše najstarije izdavačke kuće Vladimir Graić Graja je istakao da je bilo teško izabrati 57 hitova od svih numera koje je Salković snimio. Na njegov dugogodišnji rad osvrnula se i pevačica i urednica narodnih redakcija muzičke produkcije RTS i PGP RTS Merima Njegomir, podsetivši na mnogobrojna priznanja koja je "princ bosanske sevdalinke" dobio, zajednička druženja, putovanja i prijatljstvo sa njim.

- Ako se neko potvrdio u svojoj profesiji, to je Nedžad Salković - rekla je Merima Njegomir. - Peva 60 godina i postojano stoji na tronu kralja sevdaha, ali i komponovane narodne muzike. Drago mi je što je danas u ovom hramu narodne muzike, na mestu koje mu svakako pripada. Osvojio ga je 1962, kada je položio audiciju po veoma strogim kriterijumima koji danas, nažalost, nisu takvi. Kada smo išli na turneje, uvek je prvi stizao na autobus, nikad nije kasnio, bez obzira na to što je živeo u Tuzli.

Poslednji izvođač iz plejade velikana sevdaha i član Evropske akademije nauka na odseku za umetnost, Nedžad Salković, nije krio oduševljene što je ponovo u Beogradu.

Pročitajte još - Nedžad Salković: Radim 100 sklekova dnevno

- Zahvalan sam ljudima iz PGP RTS koji su sa mnogo ljubavi i duše pristupili realizaciji ovog velikog projekta - istakao je Salković. - Najveći deo moje karijere je upravo vezan za Beograd. Kad to kažem, mislim na ovaj hram umetnosti, PGP RTS i televiziju Beograda. Ovo je veličanstveno, jedan od najlepših trenutaka u mojoj karijeri i kruna u mom radu.

"Akademik za sevdalinke" je zatim, u pratnji šefa Narodnog orkestra RTS Vlade Panovića na harmonici, otpevao nekoliko sevdalinki i svakako svoju najpopularniju pesmu "Ne klepeći nanulama". Dok je njegov glas odzvanjao Kamenom salom, mnoge dame su uz dirljive reči pesme o majci brisale suze.

Merima Njegomir, Dragoslav Mihajlović Kanarinac i Jasna Kočijašević,foto P.Mitić

Zatim su se Nedžadu Salkoviću na podijumu pridružile kolege - Dragoslav Mihajlović Kanarinac sa suprugom Jasnom Kočijašević, duet Selimova - Želčeski, Danka Stojiljković i svi uglas otpevali refren pomenute numere. Legendarni bosanski pevač je na kraju rekao da mu je želja da sa Vladom Panovićem snimi album ali i da održi koncert na beogradskom Kolarcu.

SUPRUGA SPREMILA BAKLAVE

OSIM u pesmi i koktelu, prisutni su uživali i u tradicionalnoj bosanskoj baklavi. Poslasticu je, specijalno za beogradsku promociju, napravila pevačeva supruga Fikreta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZORAN

11.12.2019. 07:07

Stvarno je žalosno i bolno nama Srbima koji živimo u Republici Srpskoj kada u dnevnoj štampi koja nam dolazi iz Beogradi vidimo ovoliki medijsko prostor posvećen nekakvim Nedžadima, Merlinima, Emirima... Pitam Vas dali u štampi koja dolazi iz Sarajeva možete pročitati šta pozitivno o Ceci, Čorbi, Baji, Eri...

Marko

12.12.2019. 02:37

@ZORAN - Slažem se, prestanite sa jugoslovenstovom, to nas je mnogo koštalo, ko se oseća Srbinom uredu, ostalima daleko vam kuća bila...