Veličanstvena osmorka, saputnici u najvećim avanturama na turnejama širom sveta: Ovo su članovi benda Zdravka Čolića

V. M. P.

četvrtak, 28. 11. 2019. u 10:00

Величанствена осморка, сапутници у највећим авантурама на турнејама широм света: Ово су чланови бенда Здравка Чолића

Foto: A. Stanković

Sa Čolom na bini biće i osmočlani bend koji ga verno prati na koncertima i turnejama širom planete
NAJVEĆA pop zvezda na Balkanu Zdravko Čolić održaće sutra prvi od pet koncerata u beogradskoj "Štark areni", na kojima predstavlja i dalje aktuelni 15. po redu studijski album "Ono malo sreće". Sa njim na bini biće i osmočlani bend koji ga verno prati na koncertima i turnejama širom planete. Za predstojeće nastupe u srpskoj prestonici, pripremali su se minulog vikenda u dvorcu Šulhof Padej, blizu Kikinde. Evo ko je, osim megastara Čole, ta veličanstvena osmorka koja doprinosi tome da svaki njegov koncert bude nezaboravan.


PROČITAJTE JOŠ - Stiže još jedna neverna beba: Jelena Pudar trudna


Aleksandar Banjac (klavir, klavijature) - Aranžira i producira

ZDRAVKU se pridružio 2007, na trećem koncertu na beogradskoj "Marakani". Sarađivao sa "Novosadskim big bendom" od osnivanja, preko Beogradske filharmonije, do Orkestra opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Studirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, aranžirao i producirao muziku. Od ostalih saradnji izdvaja onu sa Dinom Dvornikom, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Jelenom Tomašević... U braku je sa Jelenom i imaju Anu i Dušana. Mada mnogi misle da Banjac svira samo jednom rukom, on tvrdi da to nije tačno, te da klavir svira obema rukama, a kada mu je leva u vazduhu, onda komunicira sa energijom publike.

- Čola je "top", ne znam da li će se i kad pojaviti neko ko može da ga zameni - kaže Banjac.


Branko Koprivica (gitara) - Veselje sa Zdravkom

KOPRIVA, kako glasi Brankov nadimak, najmlađi je po stažu u Čolinom bendu, pridružio mu se 2010. Šali se da je gitarista Paja duže od njega u bendu, ali da je on viši od njega. Završio je muzičku školu u Trebinju, odsek gitara. Prvi album u karijeri snimio je sa Vladom Georgievim, u čijem bendu svira gitaru. Izdvaja i saradnju sa Aleksandrom Radović. Mada nisu cimeri u sobi na turnejama, Kopriva najviše vremena provodi sa Banjcem, više nego sa sopstvenom ženom Tanjom Bokan, sa kojom je u srećnom braku i imaju sina Aleksu i ćerku Luču.

- Kad neko kaže Čola, ja kažem - veselje - ističe Kopriva.

Foto Goran Deskovski


Milan Sarić (bas gitara)- "Arena" mu je 273. nastup sa Čolom

SARE je u Zdravkov bend došao 2002. Njegova prva grupa bila je "Misija", posle toga je svirao u grupi "Haš", a onda i u "Dibidusu". Studirao je džez odsek muzičke škole "Stanković". Sutrašnji koncert sa Čolom u "Štark areni" biće mu 273. otkako je u bendu našeg megastara. Oženjen je Mirom, sa kojom ima ćerke bliznakinje Janu i Milu.

- Čola je obeležio čitavu epohu jugoslovenske muzike. Krase ga talenat i posvećenost - veli Sare.


Vladan Vučković (gitara) - Najduži staž u bendu

PAJA je uz Čolića 22 godine i ima najduži staž u bendu. Prvi koncert sa njim odsvirao je 5. juna 1998. u Bijeljini, a sutrašnji nastup u Beogradu biće mu 403. Završio je muzičku školu, odsek klavir i kao desetogodišnjak bio prvak Srbije na republičkom takmičenju. Na gitari je samouk. Autor je devet albuma instrumentalne muzike, a priprema i 10. Član je "Pilota", sa kojima je odsvirao 150 koncerata. Već dve godine svira sa "Novosadskim big bendom". U braku je sa Vesnom i imaju sina Aleksu, koji je od tate pokupio muzičke gene i probija se na muzičkoj sceni sa grupom "Lift".

Foto Jovana Grozdanovska


- Kad me pitaju za Čolu, uvek odgovaram sa - uspeh, ambicija, prijateljstvo, veliki pevač i saputnik u najvećim avanturama na turnejama širom sveta - govori Paja.


Žika Filipović (klavijature) - Posao sad prijateljstvo

ŽILE je u Čolinu prateću grupu došao krajem 2000, a osim što je klavijaturista, on je i šef benda. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu i srednju muzičku školu. Radio je sa Kornelijem Kovačem, "Zanom", Oliverom Mandićem, Željkom Samardžićem, Viktorijom, Aleksandrom Radović... Već godinama je vlasnik "Indigo studija", u kome radi aranžmane, produkciju, postprodukciju... U braku je sa Slavicom, sa kojom ima sina Davida i ćerku Milenu.

- Čola je velika zvezda i dobar čovek u isto vreme. Sada ga smatram i prijateljem, jer ovo što radimo više nije posao, nego prijateljstvo - veli Žika.


Foto Stefan Koković

Nikola Demonja (saksofon) - Stokholmska premijera

PRVI put je saksofon (a svira sva tri - sopran, alt i tenor) zasvirao na Čolinom koncertu u Stokholmu, 7. aprila 2007. Demonja je završio muzičku akademiju u Amsterdamu, odsek džez saksofon. Svira od 15. godine. Bio je član rokabili benda "Havana vispers", sa kojim je objavio prvu ploču za PGP RTS, kao i grupe "Džim Volš", koja danas prati Sergeja Ćetkovića. Šef je Benda Ane Štajdohar, a sa plavokosom pevačicom, u koju se zaljubio dok je pevala Čoli prateće vokale na koncertima, u srećnom je braku i imaju ćerku Niju i sina Lava.

- Čola je najveći - kategoričan je Demonja.


Dragan Ristevski (truba, udaraljke) - Pekao zanat kod Brege

DRAGANČE, kako ga zovu kolege i prijatelji, završio je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, odsek truba. U Čolin bend ušao je 2009. Pre toga je skoro sedam godina svirao u "Orkestru za svadbe i sahrane" Gorana Bregovića, na šta je takođe ponosan. Svirao je kao studijski muzičar, pratio inostrane goste na festivalu "Mesam", angažovan je u Pozorištu na Terazijama, uglavnom u mjuziklima. Oženjen je Tunom i ima sina Andreja, dizajnera zvuka.

- Prva asocijacija na Čolu mi je "April u Beogradu", aranžman te pesme je vrhunski - kaže Draganče.


Marko Kuzmanović (bubanj) - Brus Li sa Voždovca

ČOLINOM bendu pridružio se u martu 2008, a prvi koncert svirao je na američkoj turneji u Čikagu. Bubnjar ima najveću odgovornost i uz bas gitaristu čini ritam sekciju, odnosno kičmu grupe. U muziku je uronio sa 15 godina i najtraženiji je bubnjar na estradi. Završio je srednju muzičku školu u Beogradu i studirao na Konzervatorijumu van Amsterdam, odsek džez bubnjevi. Zovu ga voždovački Brus Li, jer neodoljivo podseća na pokojnog majstora borilačkih veština. Sa "Osmim vazduhom" učestvovovao je lane na "Beoviziji". Svirao je i sarađivao sa Bajagom, Sergejem Ćetkovićem, Đorđem Balaševićem, Kikijem Lesendrićem, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Koljom i "Grobovlasnicima"... U braku je sa violinistkinjom Lenom, koju je upoznao 2012. u Zagrebu, kada su oboje nastupali na Čolinom koncertu i imaju dve ćerke - Tiju i Nevu.

- Čola je poslednja zvezda ovog regiona, ljudina, galantan, poštuje muzičare i ljude oko sebe - tvrdi Marko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)