Bez Evrosonga zbog politike i prevara

M. Ćunković

utorak, 14. 05. 2019. u 20:41

Без Евросонга због политике и превара

„Flamingosi“ / Foto D. Mišić

U istoriji "Pesme Evrovizije", iako odabrane, mnoge numere se nisu takmičile iz raznih razloga

U BOGATOJ istoriji "Evrosonga" posebno zanimljivo mesto zauzimaju pesme koje su odabrane za manifestaciju, ali se, iz raznoraznih razloga, nisu takmičile. Bilo je tu politike, kršenja pravila, neodlučnosti nacionalnih televizija... Mnogi bi rekli - nije ni čudo što dominiraju primeri iz naših krajeva.

Podgorički "No nejm", poslednji predstavnici Srbije i Crne Gore 2005, pokušali su i sledeće godine da odu na "Evrosong", ali je izbio skandal. U pravom cirkusu na "Beoviziji" 2006. u beogradskom Centru "Sava", crnogorski članovi žirija su davali poene samo izvođačima iz Crne Gore, pa su deblji kraj izvukli favoriti srpskog žirija, "Flamingosi" i Luis sa pesmom "Ludi letnji ples". "No nejm" je pobedio, ali su usledila medijska prepucavanja, pisma EBU, i na kraju je odlučeno da SCG propusti takmičenje u Atini.

Lozano i pokojna Esma Redžepova odabrani su da 2013. predstavljaju Makedoniju sa "Imperijom". Najavljen je pohod na vrh, ali je izbila afera zbog spota snimanog na lokacijama "novih starih spomenika" u Skoplju, što je protumačeno kao stranačka propaganda. Makedonska televizija je Lozanu i Esmi spremila novu, znatno slabiju pesmu, što je rezultiralo lošim plasmanom.

Poslednje izdanje čuvenog festivala "Vaš šlager sezone" 1999. predstavljalo je ujedno i izbor BiH za "Evrosong". Nadomoćno je pobedila grupa "Hari Mata Hari" pevajući "Starac i more". Taman kad je Hari Varešanović počeo pripreme za takmičenje u Jerusalimu, otkrivelo je da je, desetak godina ranije, prodao pesmu u Finskoj, gde je i izvedena. Numera "Starac i more" je diskvalifikovana, a u Jerusalim je otišao Dino Merlin i u duetu sa Francuskinjom Beatris osvojio sedmo mesto.

Pročitajte još - PRVO POLUFINALE 64. "EVROSONGA": Srbija svim srcem uz Nevenu

Mnogi su mišljenja da bi Jugoslaviji, četiri godine pre "Rive" 1989, prvu evrovizijsku pobedu donela Zorica Kondža, koja je u pratnji Josipa Gende pevala "Pokoru". Pobedila je na splitskoj "Jugoviziji", ali do "Evrosonga" u Geteborgu nije stigla zbog problema koji sada izgleda trivijalan, ali je tad bio nepremostiv. "Pesma Evrovizije" se te godine održavala 4. maja, na dan smrti Josipa Broza Tita, kada pevanje, niti bilo kakvo muzičko takmičenje nije dolazilo u obzir.

Hari / Foto V. Danilov


Liban, iako po svom statusu u EBU ima pravo da učestvuje na "Evrosongu", do sada nije debitovao, a lako je mogao, 2005. Nacionalna televizija je pristala, odabrali su mladu pevačicu Alin Laud, čak su joj i pripremili pesmu. Problem je nastao kad je EBU saznao da u libanskim zakonima postoji zabrana emitovanja bilo kakvog sadržaja iz Izraela, što bi podrazumevalo i cenzuru nastupa izraelskog predstavnika. To za EBU nije bilo prihvatljivo, i sve je palo u vodu.

Esma / Foto AP


Peripetije oko izbora pesme u Belorusiji su redovne, a najzanimljiviji je primer iz 2011. Anastasija Vinikova je imala veliku želju da opeva svoju ljubav prema domovini. Prvobitni naziv pesme je bio "Born in Belorussia", ali je tekst zatim promenjen zbog "previše političkih poruka", uz novi naziv - "I am Belarussian". Sve to je, međutim, bilo uzaludno, jer je ustanovljeno da je pesma već izvođena. Anastasija je svoj patriotizam ipak iskazala pesmom "I love Belarus" koja je ispala već u polufinalu.

Pročitajte još - NAŠA DELEGACIJA NA "EVROSONGU", IZ TEL AVIVA PORUČUJE: Ne plaše nas rakete, spremni smo za finale!


SRPKINjA NA NASLOVNICI DNEVNIKA

Foto Anddres Putting


PREDSTAVNICA Srbije na "Evrosongu" Nevena Božović osvanula je na naslovnoj strani "Džeruzalim posta" u haljini koju su mnogi poredili sa kostimima iz hit serije "Igra prestola".

- Čast mi je što su od 41 predstavnika baš mene izabrali za naslovnu stranu tako uticajnog dnevnog lista u Izraelu - rekla je u utorak Nevena. - Ovo je lepa uvertira za polufinale. Nadam se da će sve proteći uspešno, baš kao što je bilo u ponedeljak na generalnoj probi, na kojoj je glasao žiri.

AUSTRIJA I GRUZIJA

SKANDAL zbog već izvođene pesme izbio je i 1990. u Austriji, koja je htela na "Evrosong" u Zagreb da pošalje dvojac originalnog imena "Duet", ali... Oni su istu pesmu, "Die beste" već izveli, i to na nemačkom nacionalnom izboru '88, a pokušaj prevare je otkriven u poslednji čas. Političke trzavice na relaciji Tbilisi - Moskva 2009, i to pred "Evrosong" koji se održavao upravo u Rusiji, doprinele su da Gruzija te godine izostane sa takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

realist

15.05.2019. 04:07

U danasnje vreme nema vise pesama kao nekad, sad je vise Zavijanja, Lajanja. Vristanja a od pesme ni reci. To se videlo juce na prvom polufinalu.ovo vise lici na Indinanskih filmova.

em. i.

15.05.2019. 04:33

a nisu zabranili onoj ukrajinki neke godine koja je pevala prepoliticku pesmu. tada je zapravo trebalo da pobedi Australijanka koja je bila najbolja