RTS izgubio i Ćosića

T. Mirković

12. 03. 2019. u 12:42

Serije po romanima "Vreme smrti" i "Vreme zla" na TV Nova S

РТС изгубио и Ћосића

Goran Šušljik u seriji "Koreni"/Foto RTS

POSLE velikog uspeha serije "Koreni", koja je na izmaku 2018. oborila sve rekorde gledanosti na Radio-televiziji Srbije, produkcijska kuća Eye to eye Gorana Šušljika ekranizovaće još dva književna dela Dobrice Ćosića - "Vreme smrti" i "Vreme zla". Ali, ovog puta ne u saradnji sa Javnim servisom, nego sa kompanijom "Junajted medija". Tako ćemo ova dva serijala gledati na novoj kablovskoj televiziji Nova S. Budući da je saradnja Šušljika i RTS bila uspešna, očekivalo se da ćemo i svojevrsni nastavak "Korena" pratiti na istom kanalu. Međutim, producent pomenutog serijala kaže da RTS nije pokazao interesovanje, za razliku od čelnika "Junajted medije".

- Profesionalno su pristupili ideji moje produkcije, tako da je brzo došlo do dogovora o velikom projektu koji nije značajan samo za televiziju, već za kulturu našeg naroda - rekao je, za "Novosti", Šušljik. - Ne znam zašto, nakon velikog uspeha "Korena", nije došlo ni do kakvog kontakta i susreta sa ljudima iz Javnog servisa. Možda nisu bili zadovoljni našom saradnjom.S druge strane, direktor RTS Dragan Bujošević tvrdi da mu se Šušljik nije obratio sa bilo kakvim predlogom, kao ni uredniku dramskog i domaćeg serijskog programa Marku Novakoviću.

- Radio-televizija Srbije odlučuje da li će da radi seriju na osnovu scenarija za tri epizode i sinopsisa preostalih. Takvu ponudu za "Vreme smrti" i "Vreme zla" nismo dobili - kaže nam Bujošević. - Goran Šušljik odlično poznaje način saradnje sa RTS-om i zna da za bilo koji razgovor treba da pripremi scenario. To nije učinio. Sa njegovom produkcijom RTS je radio "Čizmaše", emitovane u jesen 2015. Godinu kasnije, ponudio nam je da radi "Korene". Da je hteo, i ovog puta bi uradio isto. Zašto nije? Odgovor u ovakvim situacijama svi znaju - istakao je Bujošević.

Dragan Bujošević

Mada serije neće biti emitovane na nacionalnoj frekvenciji, Šušljik veruje da će biti gledane kao i na RTS-u.

- Siguran sam u to! Za uspeh "Korena" nije zaslužan Javni servis, već ono što je Dobrica Ćosić napisao i način na koji smo pristupili ekranizaciji romana. To su projekti za istoriju televizijskog stvaralaštva i pokolenja, a ne samo za ovaj trenutak.SPREMA SE 45 EPIZODA

PO književnom delu "Vreme smrti" biće snimljeno 30 epizoda, dok će 15 nastavaka biti bazirano na delu "Vreme zla".

- Tek počinjemo da radimo. To će biti dug period, jer je reč o velikim projektima koji zaslužuju mnogo vremena, truda i posvećenosti da bi se na pravi način realizovali - zaključuje Šušljik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nisam gledao

12.03.2019. 12:52

Vredi li čemu... doduše, ne mogu da gledam zbog onog osuđivanog ubice. Ako ga ne bude u nastavcima, možda i pogledam.

Vlajko

12.03.2019. 14:18

Proći će isto kao i Ubice moga oca. Kada je prvi deo emitovan na RTS imao je veliku gledanost a preostala dva nastavka gotovo nikakvu, u svakom nemerljivu kada ide preko kabla, ja čak ne znam da li je to bi TOP kanal ili nešto slično. To je usud bežanja od RTS, kakav god da je, ma ko je na čelu, ako hoćeš nešto bitno da uradiš moraš na RTS.

Vlajce

12.03.2019. 16:21

Da li gdin Susljik stvarno misli da ce pola Srbije zbog jedne serije promeniti kablovskog operatera(ne racunajuci one koji ni nemaju kablovsku)? Pa naravno da nece,kao sto nije ni zbog drugih serija koje su zbog toga reprizirane na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.Znaci,obrni -okreni,to ce se desiti i sa ovim serijama,kao i sa novom sezonom "Senke nad balkanom".

Севера Део

12.03.2019. 17:34

"нисам гледао", требало би да знаш када лик "осуђеног убице" умире.Вероватно ниси ни прочитао ниједну књигу Добрице Ћосића,а коментаришеш нешто.

anaig

12.03.2019. 17:37

...великом пројекту који није значајан само за телевизију, већ за културу нашег народа... pa zasto onda ne na RTS da se prikazuje ukoliko je znacajan za kulturu naseg naroda. A da ne govorim o "JUNAJTED MEDIJ" parva srpska izvorna rijec.

Boki Moravac

12.03.2019. 17:41

Prevagnuo je materijalni interes što znaći da Šišnjika ne interesuje gledanost već samo zarada.Kako će pola Srbije da gleda seriju kada nema kabluvsku TV.Žalosno nema šta.

Dado

12.03.2019. 21:11

Normalno, RTS nek odresi kesu i bice sve uredu. Svako gleda kako bolje da prodje.

Дане

21.03.2019. 16:52

РТС би требало да се мане разноразних серијица које мало ко гледа и да се посвети великим пројектима! Штета је испустити овако капиталан пројекат а тошити паре на слабо гледане и брзо заборављене пројекте!