Preminuo Sinan Sakić

M. JUNGIĆ

01. 06. 2018. u 08:30

Pevač Sinan Sakić preminuo u petak ujutru u stanu u Beogradu, u 62. godini, okružen porodicom

Преминуо Синан Сакић

Foto N. Skenderija

FOLK legenda Sinan Sakić izgubio je u petak ujutru, u 62. godini, poslednju životnu bitku. Pevač moćnog glasa i energije, koji je bio krhkog zdravlja i čekao transplantaciju jetre u Padovi, preminuo je u petak u 6.40 u svom domu u Beogradu, okružen porodicom.

- Ode moja duša - rekla je njegova supruga Sabina, u petak rano ujutru najbližim prijateljima, saopštavajući im tužnu vest.

Sinanova ćerka i mezimica Đulkica Sakić Amzić podelila je na društvenim mrežama fotografiju sa ocem, kako mu ljubi ruku u bolničkoj postelji, uz dirljivu poruku:

- Hvala što sam tvoja ćerka! Hvala što si moj otac! Ja se od tebe ne opraštam, ja sa tobom samo počinjem neki novi vid komunikacije koji nam je nepoznat. Ovih “hvala” imam, tajo, u duši još milion! Voli te tvoja mala.

Saučešće porodici Sakić među prvima je u petak u njihovom stanu izjavio menadžer Bane Obradović. On je sa Sabinom i decom sačekao i mrtvačka kola koja su odvezla Sinanovo telo u kovčegu ka rodnoj Loznici, gde će biti sahranjen u ponedeljak 4. juna.

- Ovo je izuzetno tužan dan, otišao je veliki umetnik, veliki čovek i moj veliki prijatelj - rekao je za “Novosti” Bane Obradović. - Jutros sam izjavio saučešće njegovoj porodici. Sinan je u 6.40 nasmejan otišao sa ovoga sveta.

Pevač “velike petorke” “Južnog vetra” (uz Šemsu Suljaković, Draganu Mirković, Mileta Kitića i Kemala Malovčića), koji je osamdesetih godina sa hitovima “Što me pitaš kako živim”, “Reci sve želje”, “Ej, otkad sam se rodio” i “Sve je postalo pepeo i dim”, bukvalno bacio publiku od Vardara do Triglava na kolena, iza sebe je ostavio drugu suprugu Sabinu, sinove Rašida, Medu i Alena, kao i ćerku Đulkicu. Tokom 40 godina karijere snimio je 30 albuma, a prvi hitovi bili su mu pesme “Miko, druže moj” i “Janičar”. Tokom osamdesetih i devedesetih “harao” je sa “Južnim vetrom” bivšom Jugoslavijom, a u sastavu je ostao do 2001. Zahvaljujući albumu “Reci sve želje” iz 1985, postao je jedan od najslušanijih folkera, a 2004. godine snimio je poslednji album “Jedina”.

Sinan (dole desno) sa "Južnim vetrom" Foto Jutjub

Više puta je pevao na beogradskom stadionu “Tašmajdan”, svom najdražem mestu, kako je govorio, a poslednji koncert, peti po redu na “Tašu”, održao je 3. juna prošle godine pred 12.000 ljudi. Sinan je poslednji put pevao našim sunarodnicima krajem marta u Nemačkoj. Pevač je 27. aprila primljen u Klinički centar u Beogradu, gde su lekari ustanovili da mu je neophodna transplantacija jetre. Supruga Sabina je želela da to bude urađeno u Padovi. Mada je stavljen na listu čekanja za jetru u Kliničkom centru, posle 18 dana, 16. maja na zahtev porodice, otpušten je iz te bolnice i prevezen u jednu privatnu beogradsku kliniku. Sinan je lane imao operaciju ugradnje stentova u žučne kanale, ali su lekari posle redovnih pregleda zaključili da to nije trajno rešenje. Nažalost, ni poroci mu nisu bili strani.


NISAM NI KRALJ, NI BOG

U POSLEDNJEM intervjuu za “Novosti”, u maju 2017. pred njegov koncert na “Tašu”, zamolili smo Sinana Sakića da prokomentariše slogan “Bog na nebu, Sinan za zemlji”, koji su pre više od dve decenije njegovi obožavaoci razvili na stadionu.

- Nema tu ni kralj, ni bog - bio je skroman Sinan. - Muzika se uči dok si živ. Već sam postao maskota stadiona. Mene slušaju reperi, rokeri i narodnjaci. Svojevremeno je “Južni vetar” doneo sasvim drugu vrstu muzike. Kao što su “Bitlsi” napravili revoluciju u Velikoj Britaniji, tako smo mi ovde. Koncerti su mi bili rasprodati desetak dana unapred. Ali, nikad nisam osetio da sam velika zvezda, ni kada sam punio stadione i hale.

Porodica i prijatelji iznose kovčeg iz stana FotoTelegraf.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

последњи поздрав легенди

01.06.2018. 08:56

Сутра с Тобом нећу бити, односи ме живот даље, ја те волим ал шта могу судбина ме на пут шаље.

Стефан74Бгд

01.06.2018. 08:57

Искрено саучешће његовој породици,почивај у миру велики човече.

prellee

01.06.2018. 09:16

Rahmet duši mom velikom pjevaču i hvala mu za sve lijepe trenutke iz mladosti, kad sam pjevušio njegove pjesme. To su bili dan puni života i ljepote. Hvala ti veliki čovječe.

Mile

01.06.2018. 09:18

E takav se vise nece roditi i nema vise pesama koje su pisane s ljubavlju i realnim tekstom,kao njegove i koje ce se slusati jos mnogo mnogo godina!!! Pocivaj u miru legendo!

Marko

01.06.2018. 18:03

@Likota - Zato sto nemaju adekvatne ustanove i lekare u Sarajevu koji u svakom pogledu pa i sto se tice medicine daleko zaostaje za Beogradom!

Шоне

01.06.2018. 22:10

Почивај у миру легендо.Твоје ће песме живети

Mare SRBIN

01.06.2018. 22:18

Noćas zbog tebe plačem, sutra ću poći daleko! Više se vratiti neću, zbogom sam vam svima rek'o! LEGENDOOOOO!!!