U PARIZU je svečano otvoren muzej posvećen velikom modnom kreatoru Iv Sen Loranu. Na broju 5 avenije Marso, gde se nalazilo sedište modne kuće, a kasnije i fondacije, publika će sada moći direktno da uđe u tajne velikog francuskog dizajnera koji je preminuo 2008. godine.

Na ovaj način, realizovan je projekat Pjera Beržea, životnog saputnika Iv Sen Lorana, koji za svega nekoliko dana nije uspeo da ga isprati do završetka, jer je preminuo početkom septembra, u 86 godini. Atelje je restauriran do poslednjeg detalja, kakav je bio u vreme kada je u njemu stvarao Loran. Na radnom stolu su njegove čuvene naočari, na naslonjaču stolice bela bluza, a na podu činija njegovog psa Mužika.

Muzej površine 450 kvadratnih metara sadrži 35.000 predmeta, od čega više od 7.000 kreacija visoke mode, od Loranovih prvih modela iz 1962. do poslednjih trenutaka stvaranja. Sve je propraćeno originalnim crtežima i fotografijama, a cilj je bio da prostor ima i estetsku i istorijsku vrednost.

Muzej će za široku publiku biti otvoren 3. oktobra, a cena ulaznica biće između sedam i 10 evra. Zanimljivo je da će već 19. oktobra biti otvoren još jedan muzej posvećen Iv Sen Loranu, ovoga puta u Marakešu (Maroko).