LEGENDARNI interpretator srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama, Predrag Cune Gojković, počivaće pored svog prijatelja iz detinjstva, glumačke legende Velimira Bate Živojinovića, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Cune će biti sahranjen danas u 15 časova (opelo počinje u 14.30), njegova mlađa ćerka glumica Katarina Gojković održaće govor, a sahrani će u podne prethoditi komemoracija u Kamenoj sali Radio Beograda, čiju je riznicu pevač trajno obogatio sa oko hiljadu pesama. U ime porodice Gojković, na komemoraciji će govoriti Nena Kunijević, dugogodišnji urednik TV Beograd i autor mnogobrojnih muzičkih emisija u kojima je Cune bio čest i drag gost.

U Aleji zaslužnih građana, u utorak smo kraj groba Bate Živojinovića zatekli njegovu udovicu Lulu. Kaže nam da je dan ranije došla iz Pariza, iz posete sinu Miljku, gde je i čula tužnu vest o Cunetovoj smrti.

- Znate li, možda, gde će biti sahranjen - pita nas Lula. - Ovde? Zaista? Baš mi je drago što će biti pored Bate.

A dva velikana, Bata i Cune, poznavali su se od detinjstva. Stanovali su u istom kraju na Crvenom krstu i išli u Osmu mušku gimnaziju u Ulici Božidara Adžije. Bata je hrabrio Cuneta da peva u kafanama, kada to nije bilo popularno, i uživao je u njegovom besprekornom izvođenju meksikanskih pesama. Profesionalni putevi ukrstili su im se 1972. na snimanju filma “I Bog stvori kafansku pevačicu”.

- Bez Bate nema filma, on je mogao sve najlepše da odigra - kazao je Cune u poslednjem intervju za “Novosti”, u maju prošle godine. - On je to radio prirodno, autentično, ljudski i filmski. On je bio čovek, maltene kao brat. Uvek je bio voljen od strane svojih drugova. On je nas čuvao, a mi njega.

Nena Kunijević, koja će u ime porodice Gojković govoriti danas na komemoraciji, za naš list priča da je sa Cunetom oduvek bila bliska. Upoznali su se njenog prvog radnog dana na televiziji, kada je počinjala da radi prvu emisiju:

- Stvorila se neka bliskost, gotovo familijarna, kao da smo genetski bili povezani. Družili smo se i van posla i uvek sam se osećala kao prošireni deo njegove porodice. Umeo je lepo da govori, da artikuliše svoje misli na pravi način, a da nikoga ne uvredi. Bio je duhovit. Pomagao je mladim pevačima, nudio da im korepetitira dok se ne snađu. Obožavao je suprugu Lelu. Ona je zanemarila svoju profesiju i ceo život mu posvetila.

Operskog pevača Olivera Njega, Cune je smatrao svojim naturalizovanim sinom, jer je, baš kao i on, sa lakoćom izvodio napolitanske, starogradske i stare srpske pesme. Vest o Cunetovoj smrti Olivera je zatekla van zemlje.

- Razdire me osećanje ogromne tuge - kazao je Njego. - Neka mu Bog da ono što je on nama čitav život darivao.


KRSTAŠI ZAJEDNO I U SMRTI

OD Cuneta i Bate Živojinovića, deceniju mlađi bio je glumac Dragan Nikolić, još jedna legenda sa Crvenog krsta. Bata je lane sahranjen pored Gage u Aleji zaslužnih građana, a na pitanje “Novosti” kako doživljava to što će Živojinović počivati pored Nikolića, Cune je rekao:

- Divno. Ništa nisu mogli bolje da učine. Jer, krstaši su opet zajedno. U životu i u smrti.