"JAPANAC" SA MORAČE: Zoran Milović, iz Podgorice, DŽudista najvećeg zvanja

Veliša Kadić

07. 03. 2021. u 19:00

OSVAJAO je medalje, podizao na noge fanove velikim pobedama, sam pravio mozaik sjajne karijere na vrelom tatamiju.

ЈАПАНАЦ СА МОРАЧЕ: Зоран Миловић, из Подгорице, Џудиста највећег звања

Foto Privatna arhiva

Podgoričanin Zoran S. Milović, majstor i trener borilačkih veština, nekadašnji profesionalni prvak Evrope u unifajtu i šampion u sambo sportu, reprezentativac SFRJ, kandidat za Olimpijske igre u Atlanti 1996. godine i učesnik predolimpijskog turnira A kategorije u Italiji i Svetskog Hungarija džudo kupa u Mađarskoj, dobitnik velikog priznanja - osmi dan, najvećeg majstorskog zvanja koje je ikada dodeljeno u Crnoj Gori, sportski ambasador državice podno Lovćena. Jedini je džudo trener iz ove zemlje koji se specijalizovao u Japanu na prestižnim institucijama kao što su Internacionalni džudo Institut Kodokan u Tokiju, Međi Univerzitet u glavnom gradu Japana, kao i policijski Kejščo centar i Anagasaki High School Chibi.

SVEČANOST Vuk Rašović uručuje Miloviću priznanje, Foto Privatna arhiva

U karijeri je imao hiljadu mečeva u sedam disciplina. Jedan je od brojnih podgoričkih sportista koji su prošle godine ustali u odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori i kroz litije iskazivao svoj otpor prema Zakonu o slobodi veroispovesti.

NA praznik Sretenje gospodnje, legendarni džudo majstor Vuk Rašović došao je u Podgoricu kako bi Miloviću uručio diplomu i originalni japanski crveno-beli pojas sa kaligrafijom čuvenog japanskog majstora Kaminage koji je bio mentor "đetiću" sa Morače.

- Ne dobija se ova diploma svaki dan. Retki su oni koji su se domogli vrednog priznanja u džudu, ali naš Zoran to je zaslužio. Retko hrabar borac, koji i danas pokazuje posvećenost belom kimonu i džudo sportu. U ruke velikog majstora stiže priznanje o kome sanjaju mnogi njegovi rivali - kazao je Rašović, učitelj brojnih šampiona.

NEPRAVDE

- TEŠKO sam podnosio nepravde, iako svestan da su one sastavni deo života sportiste. Nekoliko puta zbog sudijskih lakrdija pokušavao sam da napustim džudo, ali sam se, na kraju, njemu opet vraćao. Iznerviran i izluđen hteo sam kimono i svu karijeru da bacim u Moraču, pa neka ih reka odnese - kaže naš sagovornik.

ZAHVALAN je Zoran Milović na prestižnom priznanju, i kako kaže, za "Novosti", posebno geniju Rašoviću.

Foto Privatna arhiva

- Mnogo toga lepog je rečeno o Vuku, velikanu sporta, ali nikada dovoljno. To je čovek bez mane, strateg kojeg bi poželele najrazvijenije zemlje džudo sporta u svetu. Pamtim njegove reči: pobeđuješ, gubiš, padaš, dižeš se, kako bi pokazao ko si!

Treninzi su njegova molitva, sale za vežbanje, kako je govorio, njegovi hramovi. I to su reči velikana, kojih su se držali oni koji su prolazili kroz njegovu školu džuda - kaže Milović, koji danas sa uspehom stvara nove šampione u džudo klubu "Ostroška Gora" u Podgorici.

SJAJAN čovek i sportista Milović karijeru je gradio preko podgoričke Budućnosti, nikšićkog Akademika i Romanije sa Pala.

- Sa radošću se sećam tih vremena, uspona i padova, sankcija međunarodne zajednice prema SRJ, zbog čega smo mi sportisti propatili.

Sankcije su me omele da učestvujem na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. - priseća se Milović.

IZOSTALA NACIONALNA PENZIJA

Zoran Milović je verovatno jedini sportista na planeti koji je dobio mišljenje nacionalnog Olimpijskog komiteta da je vrhunski sportista, a da nije uspeo da dobije nacionalnu penziju!

- Dvanaest godina bezuspešno čekam da mi se to pitanje reši, ali uzalud. Ne pomaže ni to što je mišljenje potpisao predsednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović. Ne želim da se ovo moje podsećanje shvati kao neka moja kuknjava. To nipošto! Iza mene stoje rezultati, mukotrpan rad, radosti i tuge na sportskim borilištima - kaže Milović.

Na pitanje koji mu je najradosniji dan u karijeri, kaže da je to meč u unifajtu sa Francuzom Orlandom Vijetom u Podgorici 2011. godine.

- Pobedio sam petostrukog prvaka sveta u tajlandskom boksu i doneo pehar evropskog šampiona u moju Podgoricu. I danas osećam suze radosnice koje su mi se slivale niz lice, euforiju navijača koji su, uz porodicu, bili moja velika podrška - kaže Milović, učitelj novih šampiona iz grada sa obale Morače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti