POVRATAK VITEZA PRAVOSLAVLJA: U selu Vrujci, u Donjoj Morači, gradi se prvi hram posvećen srpskom patrijarhu Gavrilu Dožiću

Veliša Kadić

21. 02. 2021. u 21:00

USELILA se radost među glasovitim Dožićima u selu Vrujci, u Donjoj Morači, koji podižu prvi hram posvećen Njegovoj svetosti arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Gavrilu Dožiću.

ПОВРАТАК ВИТЕЗА ПРАВОСЛАВЉА: У селу Врујци, у Доњој Морачи, гради се први храм посвећен српском патријарху Гаврилу Дожићу

Foto Vule Dožić

Crkva je replika zavetne Petra Drugog Petrovića Njegoša na Lovćenu koju su komunisti porušili da bi napravili mesto "faraonskom" mauzoleju. Očekuje se da u ovoj svetinji zaiskri crkveno-liturgijski život do početka naredne godine.

Inicijativa za izgradnju crkve potekla je, pre nekoliko godina, od bratstva Dožića, a celu akciju podržao je mitropolit Amfilohije.

- Svaki moj susret sa mitropolitom Amfilohijem nije mogao proći a da se ne povede razgovor na tu temu. Imali smo čast da vladika 8. avgusta prošle godine poseti Vrujce.

PROTIVNIK HITLERA

Patrijarh Dožić tokom Prvog i Drugog svetskog rata bio je zatočen u preko trideset kazamata. Nemci su ga 25. aprila 1941. godine uhapsili u manastiru Ostrog po ličnoj Hitlerovoj naredbi, nakon čega je interniran u logor Dahau.

Isteran je na kišu, dok mu se jedan oficir gestapovac uneo u lice i zajedljivo upitao - da li je to taj vlaški pop koji je objavio rat velikom Rajhu! Patrijarh je, kao što je poznato, bio protivnik potpisivanja Trojnog pakta 25. marta 1941.

- Savremeni istoričari i samozvani verski analitičari olako prelaze preko činjenice da je jedan patrijarh Srpske pravoslavne crkve bio zatočenik nacističkog logora Dahau.

Veliki i hrabri svedok, veliki stradalnik Hristov u XX veku je bio Sveti sveštenoispovednik patrijarh srpski Gavrilo, jedan on najznamenitijih patrijaraha srpskih od vremena Svetog Save do naših vremena, koji je stradao za Hrista Gospoda i za veru pravoslavnu, koji je i sam zabeležio da je za svoga života bio u trideset kazamata i zatvora. Zato smo mi u Crkvi dužni da se uvek i iznova sećamo ovog ispovednika pravoslavne vere - kaže teolog Vujović.

Saslušao je naše predloge, obišao seosko groblje, gde su sahranjeni roditelji patrijarha Dožića i tog dana blagoslovio izgradnju crkve. "Ovde ćemo graditi crkvu koju posvećujemo sveštenoispovedniku patrijarhu srpskom Gavrilu Dožiću", rekao je tada mitropolit - prenosi u razgovoru za "Novosti" Vule Dožić, predsednik Crkvenog odbora.

Foto Arhiva Vula Dožića

- Na Gospođin dan, 28. avgusta, u prisustvu vernika, temelje hrama je osveštao mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom. Do danas smo završili grube građevinske radove. Ostalo je da se crkva obloži obrađenim kamenom, prekrije, freskopiše i da se uredi prostor oko nje. Verujem da će uz pomoć dobrotvora ova rodna moračka zemlja opet zamirisati tamjanom i biti obasjana svetlošću kandila. Svako dobročinstvo će ostati zapisano u crkvi za blagodarnost i večni pomen, a Bog će po meri svoje velike ljubavi nagraditi svakog pojedinca svojim božanskim darovima.

PRILOZI

Svi dobročinitelji koji žele da pomognu izgradnju ovog hrama to mogu da urade uplatom sredstava na žiro račun broj 520032000010450225.

NAŠ sagovornik podseća da se o liku i delu patrijarha Gavrila, kao duhovnoj gromadi, poslednjih sedamdeset godina, osim u crkvenim krugovima, vrlo malo govorilo.

- On je vitez pravoslavlja koji je čitav svoj život i svu snagu koju mu je dao Bog uložio u duhovnu borbu i misiju za ujedinjenje i oslobođenje srpskog naroda. Patrijarh Gavrilo je duhovna gromada u bogatoj srpskoj istoriji - ističe Vule Dožić.

BRATSTVO Vule Dožić, Foto Privatna arhiva

Profesor na Cetinjskoj bogosloviji Aleksandar Vujović naglašava da je patrijarh Gavrilo bio dostojni naslednik svetosavskog trona.

- Svojim primerom i životom, potvrdio je vekovno svetosavsko nasleđe i opredeljenje, pokazavši svim sinovima i kćerima Srpske crkve, put kojim treba da idu. U ove dane kada se u Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve birao novi patrijarh srpski i mitropolit crnogorsko-primorski, blagodašću Duha svetoga i svojim molitvama pred prestolom Božijim, zajedno sa Svetim Savom, i Svetim Petrom Cetinjskim, Svetim Vasilijem Ostroškim i svim svetim iz roda našega, neka i Sveti Gavrilo, novi sveštenoispovednik srpski, izmoli od Gospoda dostojnog naslednika na tronu Svetog Save i na katedri mitropolita crnogorsko-primorskih, koji će sabirati i objedinjavati srpski narod širom vaseljene - ističe, za "Novosti", Vujović.

PATRIJARH Gavrilo rođen je u Vrujcima 17. maja 1881. godine kao Đorđe Dožić. Osnovnu školu je završio u manastiru Morača, da bi dalje školovanje nastavio u Beogradu i bio đak Prizrenske bogoslovije. Godine 1909. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta, a nešto kasnije i doktorirao na ovom fakultetu. Posle toga postavljen je za sekretara srpskog manastira Hilandar. Tu ga zatiče izbor za mitropolita raško-prizrenskog 1911. godine.

Na Velikoj narodnoj skupštini u Podgorici (novembar 1918) mitropolit Gavrilo učestvuje kao narodni poslanik donjomoračke kapetanije i tom prilikom je izabran da bude predsednik delegacije koja će odluke skupštine odneti u Beograd.

Za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je 1920. godine. Iste godine SPC je prihvatio njegov predlog o oporavci kapele na Lovćenu. Prenos Njegoševih moštiju i otvaranje nove kapele je svečano izvršeno 21. septembra 1925. godine, a službu u manastiru vršio je mitropolit Gavrilo. Bio je na čelu komisije koja je deset godina, uz izvesne promene, radila na Ustavu SPC, koji je donet 1931. godine. Na tronu Svetog Petra cetinjskog ostaje do izbora za patrijarha 1938. godine.

Patrijarh Gavrilo je iznenada umro 7. maja 1950. u Beogradu. Sahranjen je u beogradskoj Sabornoj crkvi, u južnom delu hrama, u neposrednoj blizini kneza Miloša i kneza Mihaila Obrenovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili