POSLEDNJI ISPRAĆAJ HEROJA: Sahranjeni posmrtni ostaci junaka sa Košara Zorana Veselića (FOTO)

S. KOSTIĆ

05. 02. 2021. u 17:51

POSMRTNI ostaci vojnika i heroja sa Košara, Zorana Veselića (27) iz Sremske Mitrovice, položeni su danas u porodičnu grobnicu na Starom groblju u Laćarku, kod Sremske Mitrovice.

ПОСЛЕДЊИ ИСПРАЋАЈ ХЕРОЈА: Сахрањени посмртни остаци јунака са Кошара Зорана Веселића (ФОТО)

Foto: MO Srbije

Uz vojne počasti, 22 godine posle pogibije, Zoran je ispraćen na večni počinak, a sahrani su prisustvovali Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, rodbina, prijatelji, školski drugovi, borci sa Košara...

Sanduk sa posmrtnim ostacima heroja sa Košara, na ulazu u groblje dočekao je Stevan Petrović, Zoranov ujak, sa kojim je Zoran i živeo posle očeve smrti.

- Hvala svima koji su bili angažovani da Zoran pronađe svoj mir i spokoj - uplakan, tiho, izustio je ove reči ujak, u trenutku kada je od vojnika preuzeo zastavu Srbije sa sanduka.

Pukovnik Ljubinko Đurković, komandant sa Košara, kazao je da je Zoran bio prvi među jednakima, da njegova pogibija govori koliko je bio vredan i spreman da se žrtvuje za otadžbinu onog dana kada je krenuo iz svog rodnog mesta, put Kosova i Metohije.

- Tog 19. maja 1999. godine, poveo je grupu u kontranapad, da bi zaštitio svoje drugove koji su bili na liniji fronta i u tom napadu bio je smrtno pokošen sa dvojicom njegovih drugova - podsetio je Đurković.

Posle opela koje je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, dirljivim rečima od Zorana se oprostio i jedan od četvorice sveštenika Branislav Divljak.

- Ova ravnica i pitoma sremska zemlja, otvorila se da primi posmrtne ostatke pokojnog Zorana, koji je stao na branik otadžbine i dao život svoj za mene, moju braću sveštenike, sve nas ovde sabrane ali i za svoju zemlju Srbiju. On je stao rame uz rame sa velikim kosovskim junacima i svim onim junacima stradalim za časni krst i slobodu. Verujem i nadam se da ga je Sveti knez Lazar primio i prihvatio kao svog vernog slugu i viteza junaka - rekao je sveštenik Divljak.

Zoranu koji je rođen 1972. godine, pre dve godine umrla je majka Angelina, koja nije dočekala da bar sinu ode na grob. Njegovo telo položeno je u grobnicu pored njenog.

- Samo ona zna sa kojom tugom je živela sve te godine, svih tih 20 godina koliko je nadživela njenog sina - rekao je, za "Novosti", Zoranov ujak Stevan Petrović.

Posmrtni ostaci Zorana Veselića pronađeni su prošle godine, a u novembru su i identifikovani. Primopredaja njegovog tela, bila je prva u Prištini od septembra 2019. godine, kada su preuzeti posmrtni ostaci sedam vojnika koji su mučki ubijeni u bunkeru u Đakovici.

TRAGA SE ZA TELIMA JOŠ 24 VOJNIKA

UKUPNO 1.642 lica vode se kao nestala na Kosovu i Metohiji. Među njima su još 24 vojnika, od kojih je šest poginulo na Košarama. Činimo sve i preko međunarodnih organizacija da se otvore arhive, da tzv. Oslobodilačka vojska Kosova i oni koji su je podržavali, progovore o tome šta se dešavalo i gde su sahranjeni posmrtni ostaci onih koje su zverski ubili. Nećemo odustati, jer hoćemo da se njihova tela vrate porodicama da bi ih dostojanstveno sahranili - rekao je u petak posle sahrane, generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović, predsednik Vladine Komisije za nestala lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)