KUPILI 10 STANOVA PORODICAMA STRADALIH: Žandarmerija je poznata među kolegama po stalnim humanitarnim akcijama

Vojislava Crnjanski Spasojević

07. 01. 2021. u 20:30

NIJE mnogo onih "u civilu" koji znaju da su pripadnici srpske Žandarmerije poznati među kolegama po čestim humanitarnim akcijama koje organizuju ili im se redovno odazivaju.

КУПИЛИ 10 СТАНОВА ПОРОДИЦАМА СТРАДАЛИХ: Жандармерија је позната међу колегама по сталним хуманитарним акцијама

Komandant Dejan Luković / Foto N. Skenderija

Od svakodnevnog, i bukvalno svakodnevnog davanja krvi, do novčanih donacija za obolele ili kupovine stanova za porodice preminulih kolega.

Samo prošle godine dali su 1.000 jedinica krvi, a ove, uprkos epidemiji kovida, 600. Odazivaju se svim pozivima Crvenog krsta u mestima u kojima su locirani odredi Žandarmerije: u glavnom gradu su Komanda, Ronilačka jedinica i Odred Žandarmerije u Beogradu, sa sedištima u Rakovici i Lipovici, zatim Odred Žandarmerije u Nišu, sa sedištem u Aleksincu, pa Odred Žandarmerije u Kraljevu, i Odred Žandarmerije u Novom Sadu. Dešava se često da im se građani lično obrate moleći za donaciju krvi, i u takvim situacijama, kako kaže komandant Žandarmerije, general policije Dejan Luković, uvek pošalju dva čoveka više nego što je jedinica krvi potrebno.

- Naši pripadnici se redovno odazivaju akcijama humanitarnog karaktera i zbog toga sam izuzetno ponosan na njih - kaže general Luković za "Novosti". - Nebrojeno puta su učestvovali u dobrovoljnom prikupljanju novčanih sredstava. Prošle godine je sakupljeno skoro sedam miliona dinara, a 2019. više od dva miliona.

Jednom prilikom se desilo da je otac prikupljao novac za lečenje bolesnog sina i, između ostalog, izlepio kola pozivima za pomoć, brojem telefona i žiro-računa. Patrola Žandarmerije zaustavila ga je u rutinskoj kontroli, a kada su videli zalepljene papire i saznali da je u pitanju sin, odmah su čoveku donirali izvesnu svotu. Već sledećeg dana, pokrenuta je akcija u svim odredima i prikupljen određen iznos za lečenje. Otac se zahvaljivao na društvenim mrežama, posebno Žandarmeriji.

- Mi smo specifična jedinica i naši pripadnici su jedinstveni. Brzo se proširi vest kada se organizuje neka akcija. Kolege i koleginice osećaju pripadnost svojoj jedinici i rado se uključuju u zajedničke akcije - kaže komandant.

U vreme kada je Luković bio na čelu odreda u Kraljevu, kolektivno su dobili medalju za Podvig godine, koji organizuju "Večernje novosti". Tada su prikupili novac i kupili stan za sina i suprugu nastradalog kolege Stevana Sinđelića, u Vrnjačkoj Banji.

- Rešili smo malom Vuku krov nad glavom. Kada smo mu predali ključeve, stajao je u našem stroju sa plavom beretkom, video je da nije sam. Osetio se snažan emotivni naboj, svi prisutni su bili potreseni, neki su i plakali. Zbog specifičnog posla dešava se da kolege stradaju u akciji ili preminu, i iza sebe ostave malu decu s majkama, ponekad i kredite. Dobrovoljnim akcijama kupili smo do sada 10 stanova za njihove porodice: na području Niša, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i taj, u Vrnjačkoj Banji. Pomogli smo i u otplati nekih kredita. Sve su to naša deca, naše porodice - kaže Luković, i dodaje da se trude da mališanima pomognu u školovanju, kasnije da nađu posao.

Za Dan jedinice ili Novu godinu obavezno pozovu u Komandu ili bazu Žandarmerije na koktel porodice poginulih ili teško povređenih, dele poklone, a pre korone su organizovali i Deda-Mraza.

Donacijama su pomagali i deci oboleloj od težih bolesti, Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, Odeljenju za hematologiju u Nišu, NURDOR-u, Udruženju obolelih od autizma... Organizovali su i posete dece osnovnoškolskog uzrasta svojim bazama, a gosti su im bili i mališani sa KiM. Slikali su se i družili sa pripadnicima Žandarmerije, njihovim vozilima, opremom.

ZAJEDNIČKE AKCIJE

U saradnji sa Unijom Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Žandarmerija je organizovala i prikupljanje pomoći za mališane sa Kosmeta u igračkama, odeći, obući, slatkišima... Sa Kancelarijom mladih u Zrenjaninu redovno organizuju za Dan mladih vežbu ili taktičko-tehnički zbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati