NAJPLEMENITIJI PODVIG - PODIŽU ZADUŽBINU PATRIJARHA PAVLA: Eparhija Slavonsko-Pakračka i narod Kućanaca više od decenije vaskrsava svetinje

V.N.

07. 01. 2021. u 18:30

POZVANI smo da činimo saglasno svome zvanju, onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više, a ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospod i nadopuni naše nedostatke.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - ПОДИЖУ ЗАДУЖБИНУ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Епархија Славонско-Пакрачка и народ Кућанаца више од деценије васкрсава светиње

Foto D. Milovanović

Ove reči blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, kao da su duboko urezane u srca žitelja njegovih rodnih Kućanaca. Iskreno verujući da sve što se započne mora i da se završi, bez obzira na okolnosti, koje nisu nimalo lake, na tragediju građanskog rata koja ga je desetkovala, narod ovog divnog slavonskog sela i Eparhije slavonsko-pakračke, više od decenije obnavlja svoje svetinje. Da zanavek ostane trag u mestu gde je na Usekovanje prve godine Velikog rata na svet došao budući 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, omiljeni patrijarh kojeg su Srbi još za njegova života smatrali svecem.

Foto arhiva

Najpre su strpljivim, podvižničkim radom obnovili seosku crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, koja je osvećena 16. novembra 2019. godine. Svetinja u kojoj je 1914. kršten Gojko Stojčević, nije porušena tokom Drugog svetskog rata, ali tu sudbinu nije izbegla u strašnim dešavanjima devedesetih godina prošlog veka.

- Kućanački hram miniran je 20. decembra 1991. iako se nalazio daleko od linije ratnih dejstava, samo zato što je u njemu kršten patrijarh Pavle - priča episkop slavonsko-pakrački Jovan.

RADOVI Osvećenje temelja 2009., Foto arhiva

- Po njegovom upokojenju, sada umirovljeni episkop slavonski Sava, pokrenuo je inicijativu da se obnovi. Kamen temeljac je položen i osveštan 10. avgusta 2009. O desetogodišnjici upokojenja patrijarha Pavla, obnovljenu svetinju osveštao je njegov naslednik patrijarh Irinej.

Patrijarh Pavle, Foto Z. Jovanović

"Novosti" su tog dana iz Kućanaca izvestile: "Nova crkva i porta bile su već prepune, kada su zvona oglasila dolazak patrijarha Irineja. Gotovo nadrealna slika: zvona zvone, arhijereji u svečanim odeždama, belina crkve, špaliri ljudi bez reči, šarenilo nošnji prognanog srpskog naroda u sredini u kojoj je, može se reći, ovako nešto bilo nezamislivo. A, ovde je toj slici pravo mesto."

I nije tu narod Pavlovih Kućanaca stao. Obnovljen je i Parohijski dom koji je već postao poklonički, a minule jeseni, uz blagoslov vladike Jovana, započeli su obnovu rodne kuće i izgradnju Zadužbine patrijarha Pavla, duhovnog centra koji će, veruju, postati saborište i mesto okupljanja srpske mladeži iz matice ali i iz svih krajeva sveta.

- Po izgradnji kompleksa, organizovaćemo letnje škole za decu iz celog sveta poreklom iz Slavonije, da upoznaju svoj zavičaj i uče o svojoj veri i kulturnoj baštini - kaže vladika Jovan. - U delu kompleksa biće i muzej Srba u Slavoniji, za koji već prikupljamo predmete za izložbenu postavku. A, već tri godine domaćini smo Likovne kolonije na kojoj je glavna tema patrijarh Pavle.

VAŽNA DONACIJA MILIJE KOSTIĆA

GOSPODIN Milija Kostić iz Čačka, otkupio je patrijarhovo rodno imanje, a naša eparhija susedno, i formirana je celina kompleksa Zadužbine patrijarha Pavla na kojem smo započeli prve radove - ispričao nam je episkop Jovan.

- Postojeća kuća je na mestu patrijarhove rodne i u njoj će biti muzej. Na imanju ćemo izgraditi prostor za poklonike, konake u stilu stare slavonske gradnje i objekti će biti u duhu arhitekture onih mesta u kojima je blaženopočivši patrijarh Pavle radio i obavljao poverene mu crkvene službe. Na njegovom rodnom imanju, takođe, planiramo izgradnju crkve po uzoru na mali Hram Svetog Spasa u Prizrenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara