OVDE MAJKE UČE DA BUDU MAME: "Novosti" uoči Nove godine u materinskom domu u Beogradu (FOTO)

Milica STANOJKOVIĆ

31. 12. 2020. u 15:00

GRAJA. Smeh. Plač. Strahovi. Strepnje. Usamljenost pa, podrška.

ОВДЕ МАЈКЕ УЧЕ ДА БУДУ МАМЕ: Новости уочи Нове године у материнском дому у Београду (ФОТО)

Foto: V. N.

Čelična volja uprkos odbačenosti, stisli su se među zidove Materinskog doma u Beogradu gde odrastaju novi životi, ali i rađaju novi životi majki. Sa teškim prtljazima punim nedaća, ali i želje da postanu mame, više stotina žena, ali i devojčica koje sazru preko noći, zakucalo je na vrata ove ustanove tokom godina rada na zaštiti dece i majke i osnaživanju porodice. A ispratili su ih sa bebama u naručju spremne da iščušpaju repove prošlosti i posade, izneguju i započnu novi samostalan život. Za neke Nova godina označava novi početak, za njih prelazak praga ovog doma.

Trinaest majki i isto toliko beba, kao i jedna na putu, čini ovu malu zajednicu. Dok u jednoj sobi jedna beba uči da sisa, druga u susednoj muči muku sa grčevima, zubima. Uče da naprave prve korake, ali odavde kreću i majčini prvi koraci ka boljoj sutrašnjosti. Jednu mamu bodre da će porođaj proći kako treba i da će moći da se snađe u roditeljskoj ulozi. Čuje se mešanje kašica, zvuk igračaka, a bat dečje jurnjave odzvanja domom. Najmlađi član je u stomaku, najstarija devojčica - trogodišnjakinja. Neprospavane noći, a buđenje i paljenje svetla naizmenično uz prateći plač bebe ovde su svakodnevica.

- Imamo dežurnu medicinsku sestru koja se s njima budi tokom noći i priskače u pomoć oko bebe - kaže, za "Novosti", Marija Stojković, psiholog Materinskog doma. - Ali, insistiramo na tome da mamu osamostalimo da sve može sama. Plač tokom noći je kod nas naizmeničan. Najmlađa majka ima samo 14 godina, najstarija 40, a najmlađa beba nam je stara dva meseca. Svaka korisnica ima svoj kutak, ali često su i zajedno jer su jedna drugoj podrška.

Trinaest žena i isto toliko beba, kao i jedna na putu, čini malu zajednicuSadržaj

Da izgura trudnoću do kraja i uz svoje skute privije svoju bebu i šesnaestogodišnjoj M. M. koja je odrasla u hraniteljstvu dali su vetar u leđa zaposleni u domu, ali njene cimerke i saputnice po hrabrosti.

- U Materinski dom sam došla iz hraniteljske porodice - započinje svoju priču za "Novosti" M. M. (16). - Moja trudnoća je ovde pomno praćena, svaki pregled mi je bio omogućen, tako da iskreno smatram da u ovim godinama i u drugom stanju van ove ustanove ne bih mogla to sama i ne bih imala ovakvu brigu prema svom detetu. Nakon odlaska odavde biću spremna za život van doma, jer osoblje doma daje sve od sebe da svaka od nas ispuni svoj cilj.

Neprihvatanje porodice da maloletna devojka zadrži bebu zbog toga "šta će reći svet", mnoge buduće mame spremne su da se suprotstave roditeljima, zalupe vrata roditeljskog doma želeći da i same postanu roditelji, dovelo je u Materinski dom. Druge, su pak, odrasle u hraniteljskoj porodici, pa kad im se na tom putu pridružio novi član, morale su da napuste privremeno gnezdo. Neke su, kad bi trebalo da se raduju onome što ih čeka, izgubile tlo pod nogama, pa zbog nasilja ili pogrešnog izbora puta kojim su krenule, morale da potraže pomoć. Ovde su je dobile bezuslovno.

POMAGALE I "NOVOSTI"

MATERINSKI dom je ustanova koja radi u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

- Osim ovoga što mi pružamo, možemo se pohvaliti i dobrom saradnjom sa lokalnom zajednicom koja pruža podršku da nađu posao, upišu dete u vrtić, nastave dalje školovanje - navodi Snežana Milovanović. - Tu su i poslodavci, donatori, sugrađani, nevladine organizacije, kao i razne fondacije između ostalog, i Fond humanosti "Večernjih novosti".

- Okolnosti koje su naše korisnice dovele kod nas su različite životne teškoće - kaže, za "Novosti", Snežana Milovanović, rukovodilac Materinskog doma, u kome borave trudnice i majke sa decom dok ne nađu posao i osamostale se. - To su neprihvatanje od strane biološke porodice, trudnoća u ranom uzrastu, pogrešan izbor partnera, nedostatak materijalnih sredstava i različiti oblici nasilja. Kod nas razvijaju roditeljske kompetencije kroz edukaciju i podršku stručnjaka u usvajanju veština roditeljstva. Upostavlja se bazična privrženost deteta u cilju očuvanja brige o detetu u primarnoj porodici.

Najmlađa majka ima 14, najstarija 40 godina. Često su zajedno jer su jedna drugoj podrška

I K. A. (16) izvučena iz kandži nasilja ovde je pronašla svoj mir, i stala na roditeljske noge. Odrasla, uz red knjige, red pelena zaboravljajući traume i ponovo upoznavajući životnu radost:

- Ovde sam naučila mnogo o rastu deteta i kako da se zaštitim od nasilja, jer sam u dom došla sa detetom od godinu dana posle nasilja u porodici. Sada sam spremna da nastavim život dalje i da se zaposlim.

BORBA ZA RODITELjSTVO

MATERINSKI dom mi je pružio podršku u apstinenciji i na polju roditeljskih obaveza koje sam prethodno zanemarila i vezivanju za dete - svoju tešku priču, ali sa srećnim ishodom, za "Novosti", prepričava M. S. (39) . - Sagledala sam životne okolnosti i suočila sam se sa posledicama koje su me dovele u ovo stanje. Dete je upisano u vrtić, pronašla sam zaposlenje i očekuje me nova životna borba.

Rame za plakanje, sestra, druga majka, prijateljica su mnoge korisnice doma postale jedna drugoj. Slične sudbine, isti snovi, majčinstvo kao izazov, odavde su ih odvele pod isti krov, da i dalje budu tu jedna za drugu. Mnoge od njih po odlasku se vraćaju da bi dojučerašnje cimerke povukle za ruku i poguraju ih da će i van kapija doma moći sve same sa svojim detetom i za njega.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)