BRITANSKI "RUKOPIS" I KOD NAŠIH PREVIRANJA: MI6 aktivno učestvovala u rušenju Slobodana Miloševića

Vladimir Mitrić

29. 11. 2020. u 20:00

DAJUĆI sveobuhvatan osvrt na razvoj obaveštajnih aktivnosti i presek aktuelne strukture obaveštajne zajednice Ujedinjenog Kraljevstva, kao i metode njihovog delovanja, dolazi se do istine da je ovo područje često u fokusu britanske tajne službe.

БРИТАНСКИ РУКОПИС И КОД НАШИХ ПРЕВИРАЊА: MI6 активно учествовала у рушењу Слободана Милошевића

Slobodan Milošević

SIS (MI6) je ovde bio aktivno uključen, prema svedočanstvima, u važne događaje koji su nam odredili budućnost. Po britanskim izvorima, aktivno je učestvovao u pripremi i organizovanju puča 27. marta 1941. godine, kreirao je mišljenje saveznika o toku rata u Jugoslaviji i obezbedio podršku Josipu Brozu Titu. Devedesetih je aktivno učestvovao u rušenju Slobodana Miloševića, a prema nekim izvorima, čak su razmatrani scenariji i za njegovu fizičku likvidaciju.

Foto privatna arhiva

Do ovih podataka je, koristeći mnoge relevantne izvore, domaćih i stranih autora, došao docent dr Goran Nikolić, smeštajući ih između korica svoje nove knjige - "U službi njenog veličanstva". Izašla je u izdanju "Službenog glasnika", i bila je proglašena za "knjigu meseca oktobra".

SVETSKE ZAVERE

ISTRAŽIVAČ dr Nikolić ulazi u tematiku ometanja krijumčarenja jevrejskih izbeglica u Palestini, pokušaju atentata na Moamera el Gadafija...

Piše i o jednom od najpoznatijih Srba među legendama svetske špijunaže, Dušku Popovu, rođenom u Titelu, koji je radio za britansku Službu bezbednosti.

DELO ovog Lozničanina, koji, uz redovne dužnosti u MUP Srbije, radi kao profesor na Univerzitetu "Union Nikola Tesla", na Fakultetu za poslovne studije i pravo, na predmetu obaveštajne i bezbednosne službe, izazvalo je veliku pažnju.

U ovoj svojevrsnoj studiji na temu obaveštajno-bezbednosnog delovanja, pored ostalih, spominje i dr Obrena Đorđevića, velikog stručnjaka iz tog esnafa, nekadašnjeg šefa srpske tajne policije, čoveka koji je ostao upamćen da, po cenu položaja, nije želeo službu da koristi za političke obračune u tadašnjoj SR Srbiji.

- Pod špijunažom se podrazumeva tajno, potajno, prikriveno i na prevaran način prikupljanje tajnih podataka od obaveštajne službe - piše dr Nikolić, citirajući dr Obrena Đorđevića, kako bi pojasnio čitaocima ovu tematiku, koja je uvek puna znatiženje među ljudima, ali ne na način koji jeftino osvaja čitaoce, već na stručno posmatranje svega onoga što ta delatnost i njeni delatnici nose sa sobom.

Foto privatna arhiva

AUTOR navodi i reči dr Đorđevića da je špijunaža, "jedan od najperfidnijih oblika subverzivnih dejstava, a intenzivna špijunaža je indikator koji ukazuje da predstoji agresija ili da će doći do zaoštravanja međunarodnih odnosa agresora i ugrožene zemlje".

Primećujući te "rukopise" u sudbini nekadašnje nam zajedničke države SFRJ, i ono kroz šta je prolazila naša zemlja i sa čime se suočava, autor, kao poslanik javne bezbednosti od početka karijere do danas, i koji nije radio u drugim službama, nastoji da, koristeći bogata znanja, saznanja i iskustva domaćih i inostranih eksperata za ovu oblast, čitaocima ostavi da sami sude i prosuđuju o onome šta nas je sve snalazilo od stranih službi, posebno onih iz Ujedinjenog Kraljevstva, kojima posvećuje, evo, već drugu knjigu za kratko vreme.

NIKOLIĆ piše pod motom čuvenog Džona F. Kenedija "Stvari se ne dešavaju. Stvari su napravljene da se dese." Čitaocima predstavlja obaveštajnu zajednicu Velike Britanije, bavi se tajnama obaveštajne službe MI6, Vladinim glavnim štabom za komunikacije, Bi-Bi-Sijevim servisom za praćenje javnih informacija...

Sagledava i domete saradnje britanskih službi sa srodnim službama u međunarodnoj zajednici, a posebna pažnja posvećena je metodama njihovog delovanja, uključujući i tajne akcije, psihološko-propagandna dejstva i ideološko-političku indoktrinaciju, tajno pomaganje određenih političih pokreta, prevratnička i protivprevratnička dejstva, kao i izazivanje i upravljanje društvenim krizama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna