BAGREMOV MED ZA MEDALJE: Aleksandar Stevanović (33) iz Paraćina, pet godina se bavi pčelarstvom i sakuplja nagrade

Zorana Rašić

08. 11. 2020. u 17:03

MADA sebe još smatra početnikom u pčelarstvu, iako se time bavi pet godina, Aleksandar Stevanović (33) iz Paraćina osvojio je na Novosadskom sajmu Veliku zlatnu medalju za kvalitet bagremovog meda. Međunarodna manifestacija nije održana, ali ocenjivanje kvaliteta meda jeste.

БАГРЕМОВ МЕД ЗА МЕДАЉЕ: Александар Стевановић (33) из Параћина, пет година се бави пчеларством и сакупља награде

Aleksandar Stevanović u svom pčelinjaku u brdskom selu Busilovac / Foto Z. R.

To je bilo treće zlato koje je dobio ove godine. Prvo je stiglo sa međunarodnog takmičenja koje je organizovalo Udruženje pčelara "Stig" iz Malog Crnića, a naredno iz BiH, iz Tuzle, gde je ocenjivanje meda organizovalo pčelarsko udruženje "Nektar".

VRHUNSKI med proizvodi od 2015. godine. Kvalitet ima prioritet nad kvantitetom, pa je mladi pčelar nanizao mnogo nagrada. Na ocenjivanje šalje uvek bagremov med koji je izazov za svakog pčelara jer mora da bude sto odsto "čist".

- Prvi put sam med poslao na takmičenje pre tri godine, da bih proverio njegov kvalitet, da vidim da li je podneblje gde čuvam pčele dobro, da li mi je dobra tehnologija pčelarenja - priča Aleksandar.

Za bagremov med je, ističe, važno da se ne pomeša sa nektarom drugih biljaka:

- Med iz Srbije je izuzetno cenjen, u Evropi mešaju svoj livadski med sa našim bagremom da bi mu popravili kvalitet.

Nije odustao od učenja...

- Pratim predavanja pčelarskog udruženja u Paraćinu, nabavljam stručnu literaturu, razmenjujem iskustva.... Pčelar mora biti odgovoran, pedantan i da stalno uči. Jedino tako se dobija vrhunski med - tvrdi Aleksandar.

PČELINjAK mu se nalazi u brdskom selu Busilovac, u dvorištu očeve stare kuće. Obilazi ga prema potrebi. U sezoni više puta nedeljno, a zimi ne češće od jednom ili dva puta mesečno. Na licu mesta pčele svakodnevno nadgledaju baka Živka i otac Branislav. Baka ima 91 godinu i zadužena je da pčelama obezbeđuje svežu vodu.

PLANIRA da proizvodnju proširi, pa zbog toga sve više u pčelarenje upućuje suprugu Jasminu. Njih dvoje žive u Paraćinu i oboje su zaposleni. Imaju i dvoje male dece, Nađu i Nemanju, Aleksandar radi po smenama, ali za pčele uvek nalaze vremena.

Sve Aleksandrove nagrade / Foto Z. R.

- Za narednu godinu planiram da dupliram broj košnica. Imam ih 33, a izrojiću još toliko jer mi je namera da polako pređem u profesionalce, da imam više stotina košnica, da krenem i sa drugim pčelinjim proizvodima, jer pčelarstvo nije samo med - kaže ambiciozni sagovornik.

On ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, pa već koristi državne subvencije po košnici.

PČELARSTVO UČIO OD STRICA

Još se pradeda bavio pčelarstvom, a on je zanat učio od strica Dragoljuba. Krenuo je sa tri košnice i napredovao polako, za pet godina došao do 33 košnice.

- Za razliku od većine pčelara, koji odmah povećavaju brojnost zbog veće zarade, meni je prvi cilj bio kvalitet. Želeo sam potvrdu da mi je med vrhunski, pa zato nemam problem da ga prodam. Pčelinjak ću ostaviti svojoj deci za budućnost ako budu želela da se time bave - kaže Aleksandar Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća