GAJBICE OTPLAĆUJU I UNUCI: Olgica Ignjatović protestuje ispred Palate pravde u Nišu zbog naplate nadoknade štete njenom sinu Vladanu

J. Ćosin

28. 10. 2020. u 13:00

PRE više od 20 godina, kada je želeo da započne privatni posao, Vladan Ignjatović iz Niša iznajmio je 900 gajbi za pivo, ne sluteći da će zbog njih pune dve decenije plaćati ogromne kazne. Njegova agonija počela je 2000. godine, jer su gajbe ukradene, zbog čega, iako je i sam oštećen, i dan-danas dobija plave koverte, jer prema najnovijim obračunima, duguje 6,1 milion dinara! A, porodica strahuje od dužničkog ropstva.

ГАЈБИЦЕ ОТПЛАЋУЈУ И УНУЦИ: Олгица Игњатовић протестује испред Палате правде у Нишу због наплате надокнаде штете њеном сину Владану

Olgica Ignjatović / Foto J. Ćosin

Iako su vlasniku nadoknadili vrednost pokradenih gajbi, prema rečima Vladanove majke Olgice - tužbe i dalje stižu. Zbog toga, Olgica od septembra ove godine protestuje ispred Palate pravde u Nišu, ukazujući na mnogo neobičnosti u slučaju naplate nadoknade štete njenom sinu.

- Tuže ga za kamatu za korišćenje ambalaže, bez obzira na to što u sudu postoji u potvrda da su one ukradene, da je počinilac pronađen i da je krivična prijava, koju je MUP po službenoj dužnosti podneo sudu, zastarela - pojašnjava Olgica.

Po presudi suda donetoj 3. marta 2001. godine, njen sin je morao da nadoknadi štetu i isplati dug i, kako nije imao gotovinu i toliko novca, rešenjem suda odlučeno je da mu se svakog meseca odbija po dve trećine plate koju je zarađivao u firmi u kojoj je bio zaposlen. Obaveze je izmirio 2014. godine, kada je izračunato da je isplatio 3.365.000 dinara na ime iznajmljenih i neplaćenih gajbi. Sud je, međutim, potvrdio da se priznaje otplata duga u tom iznosu, ali je naložio Ignjatoviću da mora da isplati ukupno 5.115.162 dinara, što je još oko dva miliona dinara na ime kamate. Zbog toga je, odbijanjem od Vladanove plate, produžena prinudna naplata duga u korist vlasnika gajbi. Nastavljena je i posle smrti vlasnika ambalaže, jer potraživanja naplaćuje, po sudskoj odluci, njegova supruga.

Po njenim rečima, greška je što Osnovni sud nije zaustavio takozvanu komfornu metodu obračuna "kamata na kamatu":

- Ovaj komforni način obračuna je važio do 2003. godine, a sud je kasnije to samo "prepisivao" tako da je smo i novčano i psihički ojađeni. Strahujemo da ćemo, ukoliko se ovo nastavi, upasti u doživotno dužničko ropstvo i da će primenom principa obračunavanja i plaćanja kamate, ali i kamate na kamatu, i Vladanova deca naslediti to ropstvo.

Zato je Olgica u ime sina odlučila da protestuje ispred suda u Nišu, svakodnevno dok se problem ne reši. Sinu Vladanu koji je trenutno u Beogradu gde danonoćno radi da bi otplatio kamate, pomažu koliko mogu, jer drugo rešenje ne vide.

NISU IMALI UGOVOR?

OLGICA tvrdi da vlasnik gajbica i njen sin nisu imali nikakav ugovor, a da je po sudskoj presudi, kamata obračunavana za svaku gajbu i to 16,5 odsto od njene vrednosti, a ne za ukupnu količinu. Zato kamata ima previsoku vrednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a