BANAĆANKE SPREMNO “IZAŠLE NA TEGLU”: Najbolji ajvar sprema se na severu Srbije

R. Šegrt

16. 10. 2020. u 22:21

ČLANICE Udruženja žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela kod Kikinde pobednice su ovogodišnjeg karavana nacionalnog takmičenja “Izađi mi na teglu”.

БАНАЋАНКЕ СПРЕМНО “ИЗАШЛЕ НА ТЕГЛУ”: Најбољи ајвар спрема се на северу Србије

Foto: Grad Kikinda

U konkurenciji 16 ekipa, po oceni stručnog žirija, pripremile su najukusniji ajvar. Kapiten ove ženske kulinarske ekipe Nada Turudija proglašena je za kraljicu ajvara ovogodišnje sezone. Zako su Ruskoselke pokazale da se i na severu zemlje, a ne samo na jugu na izvrstan način priprema ovaj delikates.

- Tajna našeg uspeha nije ni u kakvom posebnom i skrivenom sastojku, već u jedinstvu i slozi ekipe. Tokom takmičarskog ciklusa osvojile smo dva druga mesta i na kraju ajvar dovele do savršenstva. Pripremile smo 17 teglica i većinu podelile. Na takmičenju u Beogradu čule smo ocenu da Kikinda vodi računa o seoskim i udruženjima žena šzo nije slučaj u svim sredinama u našoj zemlji- navela je Turudija, ponosna na ekipu, svoje Rusko Selo i Kikindu.

Da Ruskoselke imaju najbolju recepturu za ajvar veruje i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, koji se potrudio da proba pobedničku salatu.

- Uticaj raznih kuhinja u njihovoj multinacionalnoj sredini, verovatno je doprineo da pobeda bude upečatljiva - rekao je Lukač, koji je na prijemu pobednicama darovao ikonu Sv. Nikole, jer je taj letnji svetac gradska slava

Karavan „Izađi mi na teglu“ u proteklih sedam sezona obišao je 170 gradova širom Srbije, takmičilo se 3.500 ekipa i 18.000 učesnika koji su potrošili oko 90 tona paprike. Takmičari su ispekli preko 800.000 komada paprike i napravili oko 35.000 tegli ajvara.

PODSTREK

Više od 30 domaćinstava posle uspešnog plasmana na zakmičenju pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice, saopštavaju organizatori. U okviru prateće akcije „Jedna tegla za puno osmeha” proteklih godina donirano više od 3.000 tegli ajvara socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i deci bez roditeljskog staranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024