IDEM U ZATVOR DA SE ODMORIM: Milan Cvetković iz Prokuplja, rešio da ne plati propisanu kaznu već da je 10 dana odsluži iza rešetaka

D. ZEČEVIĆ

26. 09. 2020. u 16:00

ИДЕМ У ЗАТВОР ДА СЕ ОДМОРИМ: Милан Цветковић из Прокупља, решио да не плати прописану казну већ да је 10 дана одслужи иза решетака

Foto arhiva

AKO već ne mogu na more ili odmor na neko lepo odredište, "odmoriću" se u zatvoru i to uz "pun pansion".

Odležaću desetodnevnu kaznu jer nisam pristao da platim nepravednu prijavu koju mi je pisala policija zbog nevezanog pojasa. Čak i da je kazna iznosila jedan jedini dinar ne bih je platio.

Ovako Milan Cvetković (38), privrednik iz Prokuplja, govori o svom "slučaju" - odbio je da plati kaznu zbog nevezivanja pojasa u automobilu, ali ne zato što nije poštovao propise već zbog preporuke hirurga da to ne čini sve dok mu rana posle operacije ne zaceli. Sada je dobio rešenje Prekršajnog suda iz Niša da plati kaznu ili da je zameni zatvorskom.

- U prokupačkoj bolnici, 28. februara, operisana mi je pupčana kila, a zbog okolnosti oko virusa korona, početkom marta, iz bolnice sam otpušten ranije - priča nam Cvetković. - Zbog sveopšte gužve izašao sam i bez otpusne liste, ali mi je hirurg rekao da nikako ne vezujem pojas u automobilu jer se može odviti zavoj na rani.

POTREBNO JE RAZUMEVANjE

U ZATVOR ću da idem, ali se nadam da će moja priča dospeti do policije - kaže Milan Cvetković. - Ukoliko zaista želi da se brine o narodu, trebalo bi da sagleda i razume i naše probleme, a ne da stvara još dodatne nevolje.

Nekoliko dana kasnije, kako kaže, 16. marta krenuo je u Niš automobilom da kupi neophodna zaštitna sredstva od virusa korona. Budući da mu je brat u to vreme službovao u mirovnoj misiji UN u Libanu, Cvetković je, kaže, bio primoran da to sam učini. U povratku, na naplatnoj rampi nadomak Merošine, zaustavila ga je policajka.

- Odmah mi je bilo jasno da je zbog pojasa - nastavlja Cvetković. - Kako pokušaj da joj objasni da pojas nisam vezao iz zdravstvenih razloga nije vredeo, u revoltu sam joj čak pokazao i ranu sa koje sam skinuo zavoj. Pred policijom sam pozvao i hirurga u Prokuplju da potvrdi moju priču i da im objasni zašto nije uzeo potvrdu. Ni to nije vredelo, jer je došao njen kolega koji je rekao da mora da mi piše kaznu. Isticao sam da je moja povreda vidljiva i tražio sam da razgovaram sa nadležnim, ali nije pomoglo. Pisali su mi kaznu na koju sam kasnije uz lekarsku potvrdu o operaciji uložio žalbu, ali uzalud. Odbio sam da potpišem zapisnik.

NEMA PALAC DESNE RUKE

NAŠ sagovornik naglašava da je zapisnik odbio da potpiše iz više razloga, a pre svega jer zbog amputiranog palca na desnoj ruci ne može da drži olovku:

DOKAZI Otpusna lista i rana posle operacije, Foto arhiva

- I da ga imam, odbio bih da potpišem zbog virusa korona. Epidemija je vladala i ko zna ko je sve pisao tom olovkom.

Foto arhiva

Istog dana otišao je u prokupačku bolnicu po otpusnu listu i potvrdu da ne sme da vezuje pojas.

PROCES Iz Prokuplja odlazio na suđenja u Merošinu i Niš, Foto arhiva

- Lekarski nalaz uz žalbu predao sam policiji u Merošini, ali su mi rekli da istu dokumentaciju predam i sudu u Merošini kako bi mi stornirali kaznu - tvrdi Cvetković. - Nisam platio kaznu, jer sam se žalio, a Prekršajni sud u Merošini, pa potom i Prekršajni sud u Nišu nisu uvažili potvrdu iz prokupačke bolnice. Nedavno je i konačno potvrđeno da moram u zatvor. Osim toga, početna kazna je bila 5.000 dinara, a sada je narasla na 10.000. Uz to najmanje dvostruko više novca sam potrošio proteklih meseci za gorivo, vozeći se od jednog suda do drugog i pokazujući dokument koji su mu tražili, a kasnije nisu uvažili. Sada idem 10 dana u zatvor, da se od svega odmorim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

nikanor

26.09.2020. 17:18

i treba da ideš u zatvor. Gde u zakonu piše da ti lekar može dati potvrdu za nevezivanje pojasa? Gde, koji član kojeg zakona? Ako nisi zdravstveno sposoban za vožnju, onda ne sedaj za volan.

Ceda

26.09.2020. 17:30

Milan nema nikakvo opravdanje ovde za voznju bez pojasa. Neko drugi je mogao da mu dostavi lekove i namirnice, sve ostalo su price za malu decu. Trebao bi neko da mu pokaze kako izgledaju posledice saobracajne nesrece bez pojasa pa da se dobro razmisli sledeci put. Ginemo ko muve na svakom koraku a ne preuzimamo odgovornost za svoju bezbednost.

Gradimir Radivojevic

26.09.2020. 17:31

Prijatelju, tu si pobrkao lončiće, ako ti je doktor preporučio da se paziš, to znači da nesmeš ni da voziš kola, već da te neko vozi , ali ovde nešto nije uredu ???!!!

Zakon

26.09.2020. 17:36

Боже какав смо то народ.Хиљаду пута се такви људи провуку у прекршају јер их не види полиција,много пута успе мољакање и кукњава код саобраћајног полицајца и једном само не прође и одмах на сва уста се жали.Мене заустави саобраћајна полиција јер сам скренуо где не треба.Добар дан,добар дан.Знате ли шта сте урадили?Знам.Морамо да пишемо казну.Наравно господине,кажем му,хиљаду пута сам ту скренуо ред је једном и да платим казну и више ту нећу скретати.Ајд' ти друже мало на хлађење.

mane

26.09.2020. 18:10

Prijatelju,zakon je zakon.Ako nemas koga da te preveze uzmi lepo taxi I zavrsavaj poslove.Il Plato kaznu il idi Malo u zatvor i odmori,a I Rana ce ti bolje zaceliti.

Budzet Mora da se napuni

26.09.2020. 19:16

Ma koliko da si u pravu staresina nikada nece da bude protiv svog podredjenog niti ce prekrsajni sud nekoga da oslobodi kazne....

MaxUlm

26.09.2020. 19:59

Dragi gospodine, saosećam se sa vašim bolom i postoperativnom rehabilitacijom, ali čisto da znate postoji i autobus na relaciji Prokuplje - Niš, pa i još drugih solucija za nabavku toga što vam je trebalo... Zakon je isti za sve i policija je radila svoj posao i treba da kaznjava nesavesne vozače, a u ovom slučaju to ste vi! Ako želimo zemlju bez korupcije zakona se moramo pridrzavati! Zivela Srbija!

Dragan

26.09.2020. 21:59

Poštovani Milane, u zatvor sa Vama bi trebao i Vaš doktor koji Vam nije zabranio upotrebu vozila, a ne vezivanja. Vezivanje spasava život i, ako se ne smete vezivati iz zdravstvenih razloga, niste smeli da vozite (iz životnih razloga). Takođe, uvek postoji način da se snabdete bilo kojim potrepštinama na neki drugi način. Policija samo radi ono za šta je plaćena.

Pa Vidi Ovako

27.09.2020. 05:58

Vozaču su ruke na volanu a noge na pedalama, tako da je pojas za vozača samo smetnja i opasnost jer ograničava pokrete. Pod dva, PP aparat je nepotreban, jer za gašenje putničkog vozila potrebna su minimum dva, pitajte na bilo kojoj naplatnoj rampi i kod nas i u svetu, gde su već gasili. Pod tri, prva pomoć je nepotrebna, jer se povređenom ne sme ukazivati pomoć do dolaska hitne pomoći, da mu se ne bi eventualno naškodilo. I poslednje, saobraćajna policija treba da brine o Bezbednosti Saobraćaja, a ne samo da naplaćuje kazne.