JAGMA ZA "AJVARUŠOM": Tamnocrvena roga je slabo rodila, ali je zadržala dobar kvalitet i povoljnu cenu

Z. Rajić

17. 09. 2020. u 09:30

NAKUPCI i trgovci sjatili su se ovih dana u Ruski Krstur, selo čuvenih paprikara kod Kule, da pokupuju popularnu "ajvarušu", za kojom vlada izuzetna potražnja, jer je ove godine slabo rodila, ali je zadržala dobar kvalitet.

ЈАГМА ЗА АЈВАРУШОМ: Taмноцрвена рога је слабо родила, али је задржала добар квалитет и повољну цену

Foto: Al. Popović

Berba tamnocrvene, mesnate paprike, vrste roga, počela je kasnije nego inače, a biće i ranije završena, do kraja septembra. Pošto polako nestaje sa njiva, kupci dižu njenu cenu, koja se penje do 70 dinara za prvu klasu.

- Takva cena je bila i na startu, ali je ubrzo pala na 50-55 dinara, za šta su krivi i sami proizvođači, koji su brali ne samo crvenu, nego i "šatiranu" papriku. Ubrzo je najkvalitetniji rod počeo da se otkupljuje za 60-65 dinara kilogram, sad već i za 70 dinara, a za miks prve i druge klase nudi se 60 dinara. Druga klasa, koja je za industrijsku preradu, imala je cenu od 29 do 32 dinara - navodi Dušica Oros, predsednica Udruženja paprikara u Ruskom Krsturu.

Ona kaže da će se roga najviše isplatiti onima koji je ne proizvode iz rasada, nego direktnom setvom, pošto berba te paprike počinje polovinom septembra i imaće visoku cenu, jer će je biti malo. Tako gajena paprika, napominje ona, zastupljena je na svega 2-3 od ukupno oko 350 hektara, koliko roga zauzima u Ruskom Krsturu.

KRUPNI PLODOVI

OVE godine, zbog epidemije korone, nisu održani "Dani krsturske paprike", na kojima se, između ostalog, nagrađuje i najteži plod roge. Mnogi proizvođači se hvale da su na svojim parcelama ove sezone imali plodove teže od pola kilograma, ali zasad nije poznato da je nadmašen rekord iz jedne od ranijih berbi, sa paprikom teškom 589 grama.

Proizvođač Elemir Nađ, objašnjava da je ovogodišnji prinos roge podbacio zbog hladnog i kišovitog juna, tako da je sa jednog jutra zemlje dobio svega vagon paprike, četiri puta manje nego lane.

- Ni za manji rod nije bilo lako naći berače, koji su radili za satnicu od 250 dinara, ali nisam zadovoljan njihovim učinkom. Sve u svemu, od paprike će biti neke male zarade, ali samo zato što cena nije mnogo srušena - podvlači Nađ.

Paprika se u Ruskom Krsturu preuzima na šest otkupnih mesta, a nakupci idu od kuće do kuće. Nađ kaže da rod sa njegovih njiva odnose preprodavci iz BiH, Šapca, Beograda, Leskovca i Novog Sada.

Po rogu u Ruski Krstur dolaze i vlasnici hladnjača, ali i predstavnici velikih trgovinskih lanaca, koji, međutim, ostaju kratkih rukava.

- Za cenu koju nude marketi, proizvođačima se ne isplati da papriku brišu i pakuju u gajbe, nego im je jednostavnije da je ubace u džakove i prodaju nakupcima - kaže Dušica Oros.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice