KAKO JE IZGLEDAO NJEN POSLEDNJI DAN: Ispovest brata Milice koja je skočila sa zgrade da bi sačuvala svoju čast

S.Babović

08. 09. 2020. u 13:55

DOGODILO se da 1974. godine naša Milica strada mučeničkom smrću, a bila je jedna plemenita duša, poslušna, vredna. Imala je sve vrline koje krase čoveka. Nastradala je, ali za nas je živa i živeće dok mi postojimo i dokle je sveta i veka.

КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАО ЊЕН ПОСЛЕДЊИ ДАН: Исповест брата Милице која је скочила са зграде да би сачувала своју част

Foto S.Babović

Ovo je za "Novosti" kazao prota Milan Kostić, brat od strica Milice Kostić (1956), učenice Srednje medicinske škole u Kruševcu, koja je 4. septembra 1974. godine preminula od posledica pada sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu. Na prevaru je dva dana ranije odvedena u stan, gde su četvorica nasilnika, kako je kasnije i dokazano na sudu, imala jasnu nameru da je napastvuju. Nakon više sati opiranja i molbi, u trenutku  kada je ostala sama u sobi, Milica je skočila kroz prozor stana.

Prota Milan primio nas je u dom u Strojincima, kod Brusa, samo nekoliko domaćinstava od rodne kuće njegove sestre Milice. U njoj više niko ne živi. U susednoj su, posle smrti Miličinog rođenog brata Milomira, jula prošle godine, ostali snaja i bratanac. Strme potkopaoničke staze ukazuju na volju hrabre učenice da iz malog sela osvoji svet znanja. Jedina je u porodici, tada pohađala srednju školu.

- Sećam se njenog poslednjeg odlaska, video sam je tog dana, baš odavde krenula je istim putićem u školu, kao i mnogo puta pre - svedoči prota Milan. - Majka i otac su je ispraćali u školu. Izgledalo je kao da je slutila da će se nešto desiti, okrenula se prema njima i zaplakala je.

Bila je dobar đak, dodaje naš sagovornik. Možda bi, kaže, završila i Medicinski fakultet, postala lekar. Volela je da pomaže drugima, da se druži. Čak tri devojke su iz porodice Kostić krenule Miličinim putem, postale su medicinske sestre i doktorke, požrtvovane medicinarke.

Foto S.Babović

PARASTOS Sveštenstvo i vernici na Miličinom grobu

Priča o Milici ne bi bila celovita da se ne istakne njena vera. Zato odlazimo u Parohijsku crkvu Svetog arhangela Gavrila u susednom selu Dupci. Tu je u omalenoj bogomolji -brvnari, krštena je 7. maja, samo dve nedelje po rođenju. Liturgija je služena na dan njene smrti.

- Sve ovo što se dogodilo danas je gest našeg nezaborava za nju, njenu dušu, za njen podvig koji je učinila - kaže, za "Novosti", protojerej Vukman Petrović iz Aleksandrovca, koji je služio liturgiju. - Svi znamo da je ona nastradala da bi sačuvala svoju celomudrenost i dostojanstvo.

Foto S.Babović

ORONULA Kuća u Strojincima gde se Milica rodila

Na groblju u Strojincima održan je parastos. Najbliži srodnici, vernici, školski drugovi bili su na Miličinom grobu kao i pre 46 godina...

KNJIGA I KANONIZACIJA

POSLE skoka kroz prozor iz stana, Milica Kostić je pala pravo na tendu iznad bašte, a potom i na plastičnu stolicu tadašnjeg restorana "Napredak" u Kruševcu. Preminula je dva dana kasnije, ali je smogla dovoljno snage da inspektorima ispriča da se na taj korak odlučila kako bi sačuvala svoju čast. Dan kasnije u Kruševcu su pokrenute neme demonstracije sa više hiljada učesnika, a toliko ih je bilo i na sahrani na groblju u Strojincima. Nasilnici su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. Milica je, nažalost, bila zaboravljena sve do trenutka kada je studenički arhimandrit Tihon objavio knjigu. Od tada počinju napori za njenu kanonizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (10)

Milvas

08.09.2020. 16:06

Kao i svi kriminalci i fukare tako i ovi krivci za Milicinu smrt nemaju ni ime ni prezime. Nema te robije koja bi ih spasila od moje kazne da sam Milicin otac. Laka ti zemlja heroino.

Dragojla

08.09.2020. 18:24

@Milvas - ❤️nevino čedno neka te Andjeli cuvaju !Ispacem se tesko mi ali nemoze čovjek nista da uradi .A oni pa nemam komentar .Sticice njih Bozija kazna ako ne druga .Znaju to oni znaju

Miki

08.09.2020. 23:09

Srpski ponos i čast! Pokrenimo akciju da joj se podigne dostojan spomenik u centru Kruševca kojem će se klanjati i diviti ne samo njoj već svim časno stradalim ženama, devojkama i jenog strad

Marica Burzan

09.09.2020. 22:09

Tada sam bila ucenica i kao i svi srednjoskolci bila sam na sahrani pokojne Milice.Znam da smo mnogo plakali,bilo nam je zao te devijke.Secam se ove kuce u nju smo ulazili da se poklonimo,a onda smo otisli do groblja.Bila je to velika tuga,mnogo djaka je prisustvovalo sahrani,celi grad.Odlazilo se autobusima, organizovano od grada Krusevca!