DESPOTI BRANKOVIĆI VLADALI SU IZ KUPINOVA: Poslednja srpska srednjevekovna prestonica bila je skrivena u Obedskoj bari

B. Subašić

03. 09. 2020. u 23:47

SELO Kupinik u Sremu, danas je čuveno po Mikiju, učesniku rijalitija, iako bi trebalo da bude poznato kao prestoni grad poslednjih srpskih despota Brankovića.

ДЕСПОТИ БРАНКОВИЋИ ВЛАДАЛИ СУ ИЗ КУПИНОВА: Последња српска средњевековна престоница била је скривена у Обедској бари

Foto: B. Subašić

 Kada je 1459. palo Smederevo i despotovina Srbija nestala kao država, Kupinik je postao prestonica nacije.

U sremskoj močvari, na prvoj liniji odbrane Ugarske i Evrope od osmanlija niko nije ni hteo ni smeo da živi osim Srba. Punih sedam decenija Kupinik je bio centar oko koga su se okupljali plemstvo, sveštenstvo i narod čuvajući identitet i tradiciju.

Ugarski vladari su davali privilegije Srbima da bi bili graničari hrišćanske Evrope. Kupinik se nazivao "prestonicom Južne Ugarske kojom vladaju raški despoti".

Tvrđava kvadratnog oblika, sa visokim debelim zidovima i veoma jakim kulama na uglovima, okružena šumom i močvarom je bila nedostupna i turskoj rečnoj floti i kopnenoj vojsci. Podignuta je na temelju rimskog kastruma iz vremena pozne antike

Kupinik je od ugarskog kralja dobio despot Stefan Lazarević koji je ojačao i osavremenio utvrđenje, a istio posao nastavio je njegov naslednik despot Đurađ Branković.

Foto: Muzej Srema u Rumi

Kupinik je kontrolisao najvažniji prelaz preko Save, veliki meandar u kome reka pravi usku i dugu okuku. Srpska vojska iz Kupinika je za kratko vreme kopnom i čamcima prelazila s kraja na kraj te "potkovice" rečnog toka od 25 kilometara i napadala Turke koji su proširili legendu o sukobi s natprirodnim silama.

- Zbog tih munjevitih prepada i pojavljivanja niotkuda iz šuma i močvara despot Vuk Branković, zvani Znaj ognjeni, je najverovatnije i dobio taj nadimak - smatra arheolog Petar Odabašić. - On je upadao duboko u Srbiju i nanosio poraze Turcima, omogućavajući srpskom narodu da pređe u Srem, u slobodu.

Oko Kupinika se prostire Obedska bara, koja je dobila ime po manastiru Obed,zadužbini srpske despotice Angeline Branković. Legenda kaže da je manastirska crkva bila napravljena od drveta broda kojim su buduća svetica Angelina sa sinovima Đorđem i Jovanom doplovila iz Budima. Kaada su se iskrcali u Kupiniku ona je naredila da se lađa rastavi i od njenih greda napravi crkva kao znak zaveta da neće otići i izneveriti svoj narod. Tako je začet manastir Obed iz koga je potekla ideja o Fruškogorskoj svetoj gori koja će očuvati srpsku baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna