ODMAH STIGLI DO PRVOG VEKA: Stručnjaci istražuju arheološki lokalitet Gloždak

Z. RAŠIĆ

04. 08. 2020. u 11:38

STRUČNjACI Zavičajnog muzeja iz Paraćina, Instituta za arheologiju iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Jagodine, započeli su zaštitna arheološka iskopavanja na delu nalazišta Gloždak.

ОДМАХ СТИГЛИ ДО ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци истражују археолошки локалитет Глождак

Zaštitna arheološka iskopavanja na delu nalazišta / Foto Z. Rašić

Već prvog dana otkriven je keramički materijal iz prvog veka pre nove ere, a drugog rimski novčić iz istog perioda. Pre početka istraživanja, koja će se sprovoditi dva meseca na oko hektar zemljišta, obavljena su i geoelektrična snimanja lokaliteta, a rezultati su potvrdili da se radi o zaista bogatom i vrednom nalazištu.

Radovi u nalazištu Gloždak obavljaju se po ugovoru sa kompanijom DIS, vrednom sedam miliona dinara, budući da ova kompanija na toj parceli planira da gradi market, a u takvim slučajevima zakon nalaže da prethodno finansira zaštitna arheološka istraživanja.

Tako je bilo i pre dve godine kada je jedan drugi trgovinski lanac gradio na delu ovog nalazišta. Pre ovih iskopavanja, "Gloždak" je istraživan šezdesetih godina prošlog veka, ali je potom tu niklo veliko naselje, pa arheoloških radova nije bilo do 2018. iako je reč o značajnom nalazištu.

- Istraživanja u naselju Gloždak daće nam potpuniju sliku o prošlosti na teritoriji Paraćina, ali i Srbije - kaže rukovodilac istraživanja Branislav Stojanović, direktor Muzeja u Paraćinu. - Očekujem da otkrijemo tragove dva kulturna sloja jer je reč o lokalitetu sa dva nivoa naseljavanja. Stariji, dublji sloj je iz perioda poznog bronzanog doba, oko 13. i 12. veka pre nove ere, dok je plići iz perioda mlađeg gvozdenog doba, takozvani laten.

Ognjen Mladenović očekuje značajne rezultate / Foto Z. Rašić

Istraživanje su ovde radili još Milutin i Draga Garašanin iz Narodnog muzeja u Beogradu šezdesetih godina 20. veka. Oni su i otkrili dva sloja naseljavanja. Mlađe gvozdeno doba je iz perioda početka romanizacije, prvi vek pre nove ere, a ispod tog kulturnog sloja su otkrili bronzanodopsku nekropolu, koju je profesor Garašanin definisao kao Paraćinsku kulturnu grupu.

Kako objašnjava naš sagovornik, groblje iz bronzanog doba čine urne sa ostacima spaljenih pokojnika koje su polagane u zemlju. A, kada je o mlađem gvozdenom dobu reč, nalaz je iz vremena dolaska Rimljana na ovu teritoriju.

Keramika gvozdenog doba

OGNjEN Mladenović iz Arheološkog instituta u Beogradu drugi put radi na lokalitetu Gloždak, sa kolegom Vojislavom Filipovićem.

- Očekujemo gotovo iste nalaze kao 2018. i već otkrivamo keramiku iz gvozdenog doba iako smo sa kopanjem tek na početku - kaže Mladenović. - Kulturni sloj obrađen 2018. godine, bio je na dubini od pola metra, ali ovde ćemo kopati dublje jer se nadamo još jednom sloju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna