IDVOR SLAVI SVOG PUPINA: Oktobarski susreti u rodnom mestu našeg čuvenog naučnika

B. Grujić

10. 10. 2021. u 09:32

IDVOR, mestašce u Banatu, u opštini Kovačica, malo na karti sveta, ali ogromno na naučnoj mapi planete, upravo zbog dela Mihajla Pupina Idvorskog, ponosno je, po 42. put zaredom, na njegov rođendan, obeležilo tradicionalne Oktobarske susrete. I, sve to u Pupinovom domu, hramu nauke i visprenih ideja, u centru sela.

ИДВОР СЛАВИ СВОГ ПУПИНА: Октобарски сусрети у родном месту нашег чувеног научника

Foto S. Sokolov

Ravno 140 godina je proteklo od uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije i vek od proglašenja Mihajla Pupina za počasnog građanina nekadašnjeg Velikog Bečkereka, današnjeg Zrenjanina. Meštani Idvora ponosni su na velikana srpske misli i nauke.

- Molio sam se Gospodu Bogu da susreti prežive raspad Jugoslavije, da održimo tridesete, pa četrdesete, i evo nas opet. Siguran sam da se susreti neće ugasiti - naglasio je Milan Božić, predsednik "Fondacije Mladen Selak", koja se uz Pupinovu medalju takođe tradicionalno dodeljuje najtalentovanijim učenicima.

- Podeljeno je dosad više od 21 Pupinovih autobiografija, a gotovo 1.500 učenika dobilo je novčane nagrade, Pupinove medalje primilo je 160 boraca za istinu o veličini Mihajla Pupina - dodao je Božić, napominjući da je Idvor izabrao 18 svojih počasnih građana i da se štampa knjiga sa 142 dosad otkrivena Pupinova patenta.

Žiri, u sastavu dr Snežana Šarboh, Milan Božić, Bata Novaković, mr Đura Borak i profesor dr Slobodan Petrović, doneo je odluku da, osim "Večernjih novosti", za izuzetan doprinos i pažnju srpskim velikanima nauke, ovogodišnji laureati Pupinove medalje budu i prof. dr Radovan Pejanović, Momčilo Stanić, docent dr Boban Kovačević i lokalna televizija OK iz Kovačice.

U prisustvu mnogobrojnih uglednih ličnosti iz sveta nauke, obrazovanja i kulture, dodeljene su i Selakove novčane nagrade učenicima Veljku Radiću, Mateji Vukeliću, Aleksi Mađareviću i Aleksandru Cuciću, dok su oreol počasnog građanina Idvora, ove godine poneli dr Vladimir Cizelj i dr Dragoljub Cucić.

U kulturnom delu svečanosti goste su oduševile Petra Vitomirov i Helena Delić, iz Muzičke škole Jovan Bandur iz Pančeva, sa svojom profesorkom Aleksandrom Jović, izvodeći na tamburicama nekoliko kola, tipičnih za ravnicu i pitomi Banat, dok je Nikolina Žarkov govorila pesmu Lazara Lauševa "Banatski sin".

PRVI OBJAVILI

"Novosti" su jedan od retkih dnevnih listova koji posvećuju pažnju srpskim velikanima nauke, posebno Mihajlu Pupinu. Prvi smo, maja 2013. godine, objavili idejni projekat Fondacije, spomenik Mihajlu Pupinu ispred Elektrotehničkog fakulteta, tik uz bistu Nikole Tesle u Beogradu, uz pregršt afirmativnih tekstova.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas