DEČJE ODMARALIŠTE U SLAVU KRALJICE MARIJE: Inicijativa za vraćanje naziva zdanju Crvenog krsta u Vršcu

J.J. Baljak

31. 05. 2021. u 12:30

POZNATI vršački slikar Zoran Turkan pokrenuo je inicijativu da se Odmaralište Crvenog krsta na Vršačkim planinama nazove po rumunskoj princezi i srpskoj kraljici Mariji Karađorđević, jer je upravo ona bila jedan od glavnih inicijatora da se davne 1936. godine na tom mestu sagradi prvo dečje odmaralište.

ДЕЧЈЕ ОДМАРАЛИШТЕ У СЛАВУ КРАЉИЦЕ MАРИЈЕ: Иницијатива за враћање назива здању Црвеног крста у Вршцу

Foto: Zoran Turkan

U ovoj humanitarnoj organizaciji su, posredstvom "Večernjih novosti", tu ideju najpre dočekali sa odobravanjem, ali se potom ispostavilo da bi to bio veoma komplikovan proces.

Turkan obrazlaže da je kraljica Marija, koja je uživala značajnu podršku tog dela Banata, uz pomoć 565 dobrotvora iz Vršca, Pančeva i Bele Crkve uspela da izgradi objekat, koji je decenijama, po njenoj volji, služio za okupljanje zdravstveno i socijalno ugrožene dece. Projekat, sa temeljima u obliku krsta, uradio je doajen jugoslovenske arhitekture, Vrščanin Dragiša Brašovan.

- Objekat je, kao svojevrsna kraljičina zadužbina, dat na upravljanje organizaciji Crvenog krsta u Vršcu i nosio je ime "Letovalište Crvenog krsta Kraljice Marije". Danas se zove samo "Crveni krst", pa bi bilo lepo da se ta nepravda ispravi i da se zlatnim slovima upiše ime dobroljubive srpske kraljice i zaštitnice nejači - kaže Turkan.

Foto: J.J. Baljak

Objekat je dugo služio svrsi, a 1995. u njega su silom prilika smeštene izbegličke porodice. Pet godina kasnije, od starog zdanja je ostala samo tužna slika, zbog čega je bilo neophodno na istim temeljima izgraditi potpuno novu građevinu. To je i učinjeno 2004. donacijom Crvenog krsta Španije od 300.000 evra, dok je Crveni krst Gornje Austrije sa 175.000 evra finansirao njeno opremanje.

- Danas je to savremeni objekat, jedini u našem sistemu koji ima komercijalni karakter, a koji se dobrim delom finansira i donacijama. Smatramo da bi njegovo preimenovanje zbunilo potencijalne nove donatore. Takođe, to iziskuje i dobijanje brojnih saglasnosti naših krovnih organizacija, kao i promenu dokumentacije, što je komplikovan proces - objašnjava Suzana Cvetanović, sekretar Crvenog krsta Vršac.

Dodaje i da su među 565 dobrotvora, koji su pre 85 godina pomagali izgradnju odmarališta, bila još dvojica isto tako velikih donatora kao kraljica Marija, pa bi njenim izdvajanjem bila učinjena nepravda prema njima dvoma.

Foto: privatna arhiva

I PRINČEVSKI PAR MEĐU GOSTIMA

KADA je podignuta nova zgrada odmarališta, čelnici vršačkog Crvenog krsta su u goste pozvali i princezu Katarinu i princa Aleksandra Karađorđevića, upravo poštujući činjenicu da je njegova baka Marija inicirala izgradnju prethodnog objekta.

SOBE PRAZNE ZBOG KORONE

U ODMARALIŠTU Crvenog krsta na vršačkom bregu svakog leta boravi od 300 do 500 socijalno ugrožene dece iz cele Srbije. Jedino lane, zbog korone, nisu imali posete, ali su, uprkos tome, uspeli da sačuvaju sva radna mesta. Osim smeštajnih kapaciteta, tu postoji i restoran za individualne posete, mini zoo-vrt, ograđeni sportski teren i dečje igralište, zbog čega tu svakodnevno dolazi i mnogo Vrščana sa decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024