MOLITVE ZA SRBE NA KiM: Relikvija iz Tumana u Kosovskoj Mitrovici

D. ZEČEVIĆ

29. 05. 2021. u 11:23

UZ blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, juče posle podne u Saborni hram svetog Velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice dopremljena je čestica moštiju Svetog Nektarija Eginskog iz manastira Tumane kod Golupca.

МОЛИТВЕ ЗА СРБЕ НА КиМ: Реликвија из Тумана у Косовској Митровици

Foto D. Zečević

Vrednu relikviju dočekalo je više od stotinu vernika i građana Mitrovice, a večernje bogosluženje sa čitanjem akatista služio je protojerej stavrofor Milija Arsović. Potom je usledilo i pomazanje vernika svetim uljem.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji treba da bude ponosan i srećan, jer je dočekao mošti velikog svetitelja, iscelitelja i čudotvorca Svetog Nektarija. Pre dvanaest godina imali smo tu radost da čestica Svetog Dimitrija bude u ovom našem hramu a danas još veću radost, da Sveti Nektarije bude ovde sa vama. Neka nam bude na pomoć i spasenje. Ovde ćemo da se molimo, da čitamo molitve, ne samo ljudima iz Kosovske Mitrovice, nego celom narodu sa Kosova i Metohije - rekao je u svojoj besedi protojerej Arsović.

On je dodao da se celokupan srpski narod raduje jer će mošti Svetog Nektarija ostati u hramu Svetog Dimitrija u srebrnom kovčegu, dar porodice Simić.

Besedu posvećenu Svetom Nektariju govorila je i Natalija Kovačević uz pratnju crkvenog hora "Branislav Nušić", dok je stihove posvećene ovom svetitelju kazivao pesnik Milan Mihajlović.

Osim brojnih vernika iz Kosovske Mitrovice i okoline, u Crkvu Svetog Dimitrija, da se pomole moštima Nektarija Eginskog, juče su dolazili i vernici iz svih krajeva centralne Srbije, a među prvima je stigla grupa vernika iz Ljubovije.

Mošti ovog svetitelja, inače počivaju u manastiru Tumane kod Golupca, a mnogo je onih u srpskom narodu koji veruju da su isceliteljske. Pripisuju im se na hiljade čudotvornih izlečenja, zbog kojih manastir Tumane u narodu često nazivaju Đerdapski Ostrog.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju