DIPLOMATSKI SKANDAL: Ministar Selaković opozvao ambasadora u Poljskoj

M. - R.

19. 05. 2021. u 14:33

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković naložio je našem ambasadoru u Poljskoj Nikoli Zurovcu da se vrati u zemlju i dostavio zahtev Vladi Srbije da predloži njegov opoziv sa ove funkcije.

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Министар Селаковић опозвао амбасадора у Пољској

Foto P. Milošević

Kako saznajemo, Zurovcu je u utorak rečeno da mora da se vrati u roku od 48 sati, zbog nepoštovanja pravila službe. Selakovićeva dvodnevna planirana poseta Poljskoj je otkazana, a sve to bi dugoročno negativno moglo da se odrazi na odnose Beograda i Varšave.

Naime, Zurovac je, bez konsultacija sa MSP i ministrom, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja. Pismo samo po sebi nije problem, ali jeste činjenica da je Zurovac to uradio na svoju ruku, pa je srpska diplomatija ostala potpuno nepripremljena za očekivano negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske.

Naši izvori tvrde da je Zurovac pismo potpisao dan uoči Selakovićevog puta u Varšavu, koji je bio planiran za sredu. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo.

Da bi se ubuduće izbegle ovakve situacije, MSP je podsetilo diplomatsko-konzularnu mrežu da je "imperativ da sva diplomatsko-konzularna predstavništva obaveste Ministarstvo i zatraže saglasnost za eventualno pridruživanje, kosponzorisanje ili potpisivanje izjava, deklaracija, zajedničkih pisama i sličnih dokumenata koja imaju eksplicitne ili implicitne političke posledice".

Povratak Zurovca trebalo bi da bude tema na sednici Vlade Srbije u četvrtak, koja, po zakonu, utvrđuje predlog o opozivu ambasadora. Konačnu odluku o opozivu donosi predsednik države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!