SAMIT BRDO-BRIONI: Vučić boravi u Republici Sloveniji - Počeo plenarni sastanak (FOTO)

Novosti online

17. 05. 2021. u 11:29 >> 12:53

PRVI plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni koji se održava danas na Brdu kod Kranja počeo je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu će se razgovarati, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

САМИТ БРДО-БРИОНИ: Вучић борави у Републици Словенији - Почео пленарни састанак (ФОТО)

Foto: Instagram/budućnostsrbije

Sastanku koji se odvija iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Oni sede za okruglim stolom, a predsednik Vučić se nalazi naspram domaćina Pahora i Milanovića.

Očekuje se da nakon prve plenarne sednica samita budu objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija.

Nakon tog sastanka, kako je predviđeno agendom današnjeg samita, lideri će obići dvorac, posle čega će imati zajednički ručak, a za kraj današnjeg samita planirana je zajednička konferencija za medije.

Na današnjem samitu lideri zemalja učesnica obeležiće i 10. godišnjicu pokretanja Inicijative, ali i, kako je najavljeno, „ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“.

Takođe, prema najavama, lideri će „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

 


Predsednik Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka današnjeg Samita u kojem stoji da se svi učesnici protive promeni granica. Kako je naveo, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada „pakao za njih“.

- Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija - rekao je Vučić.

Domaćin samita, slovenački predsednik, povodom današnjeg samita, prošle nedelje razgovarao je sa Vjosom Osmani u Prištini, a sa predsednikom Vučićem u Beogradu.

Takođe, Pahor se u istim povodom u septembru sastao sa makedonskim predsednikom Pendarovskim, a u martu sa članovima Predsedništva BiH, dok je pre dve nedelje odvojeno razgovarao sa Đukanovićem i Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, dok je Osmani kazala da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

U Beogradu, Pahor je istakao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija. Prema njegovim rečima, lideri bi sa današnjeg samita trebalo da pošalju poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže.

Takođe, slovenački predsednik smatra i da bi Brisel trebalo „da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana“ i da bi bilo "odlično kad bi sve zemlje regiona ušle skoro istovremeno u EU". Prema najavama, na samitu će biti reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!