NA KOSOVO SE VRATILO SVEGA DVA ODSTO RASELJNIH: Petković razgovarao sa šeficom Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbegice u Srbiji

D. ZEČEVIĆ

14. 05. 2021. u 19:20

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeskom Boneli.

НА КОСОВО СЕ ВРАТИЛО СВЕГА ДВА ОДСТО РАСЕЉНИХ: Петковић разговарао са шефицом Канцеларије Високог комесаријата УН за избегице у Србији

Foto: Kancelarija za KiM

Petković je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Boneli upoznao sa naporima koje Vlada Srbije ulaže kako bi pomogla povratak interno raseljenih lica (IRL) na Kosovo i Metohiju, ukazavši na probleme po pitanju obezbeđivanja prava na povratak i u pronalaženju načina i efikasnih mehanizma za povraćaj imovine raseljenih, kao i u unapređenju kvaliteta njihovog svakodnevnog života i socio-ekonomskog statusa.

- Od 1999. godine do danas 220.000 ljudi sa Kosova i Metohije se vode kao interno raseljeni, od kojih se samo dva odsto vratilo u sredine iz kojih su prognani ili u druge srpske sredine na KiM - to je najmanji procenat povratka u postkonfliktnim oblastima u svetu- konstatovao je Petković.

Prema njegovim rečima, u okviru briselskog dijaloga ova tema je opšte prihvaćena, ali sa strane Prištine saglasnost o stvaranju uslova za povratak IRL samo je deklarativna. Petković je sagovornici posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad, peti po redu, na povratnike u selu Dubrava, u opštini Istok, koji nije pojedinačni incident, već se, kako navodi, radi o smišljenom i sistematskom zastrašivanju i planiranju ponovnog proterivanja povratnika sa njihovih ognjišta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je, pored svakodnevnih fizičkih napada na povratnike, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve, rad na povratku i rešavanju aktuelnih problema raseljenih lica naročito otežan i zbog novonastalih okolnosti, usled pandemije korone.

Foto: Kancelarija za KiM

Kao prvi model održivog povratka na Kosovo i Metohiju, Petković je predstavio projekat „Sunčana dolina“, podsetivši da do sada nijedan model međunarodne zajednice na tom planu nije imao značajnijeg uspeha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)