VAŽNI SASTANCI ZA SRBIJU: Vučić putuje u Prag, premijerka Brnabić u Brisel

Tanjug

11. 05. 2021. u 15:51

PREMIJERKA Ana Brnabić predstavljaće Srbiju na večeri lidera Zapadnog Balkana koju će 18. maja organizovati šef diplomatije EU Žosep Borelj, saznaje Tanjug u Briselu.

ВАЖНИ САСТАНЦИ ЗА СРБИЈУ: Вучић путује у Праг, премијерка Брнабић у Брисел

Foto: N. Skenderija

- Pozivnice su poslate, spisak zvanica objavićeno tokom sledeće nedelje - navode u Boreljovom kabinetu.

Istog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić naćiće se u dvodnevnoj radnoj poseti Pragu, saznaje Tanjug.

Već tradicionalna večera šest lidera Zapadnog Balkana sa šefom diplomatije EU za cilj ima pregled celokupne politička situacija na Zapadnom Balkanu.

Ovoga puta najavljena je i geopolitička rasprava najvišim zvaničnicima iz regiona. ali i inicijativa Brisela za vcećim angažmanom EU u regionu.

- Region je deo problema, ali i deo rešenja. Moramo da ga sagledam iz geopolitičkog ugla i to ćemo urditi i sledeće nedelje sa, nadam se, svim liderima sa Zapadnog Balkana - poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je za jun najavio još jednu raspravu u Savetu EU o Zapadnom Balkanu u svetlu predloga o većem angažamanu EU u regionu.

- Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom - poručio je Borelj.

On zaključuje da su se ministri spoljnih poslova EU tokom jučerašnje strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u oceni da ”region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Jovana

11.05.2021. 22:17

Састанци у Бриселу и Прагу су још један вид непрекидне борбе највиших представника Србије , за адекватно представљање Србије у свету , напредак и просперитет Србије и њених грађана!