LICEMERNE UCENE I PRETNJE ZAGREBA: Plaše li se Hrvati jake Srbije koja ispunjava sve obaveze i ima rast BDP i plata?

D. MILINKOVIĆ

26. 04. 2021. u 11:10

PROŠLO je gotovo pet godina od susreta tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na mostu na Dunavu kod Erduta, i dok je naša zemlja ispunila sve preuzete obaveze za unapređenje položaja hrvatske manjine, Srbi u ovoj susednoj državi i dalje se suočavaju sa ogromnim problemima.

ЛИЦЕМЕРНЕ УЦЕНЕ И ПРЕТЊЕ ЗАГРЕБА: Плаше ли се Хрвати јаке Србије која испуњава све обавезе и има раст БДП и плата?

Foto: N. Karlić

To, pak, nije bilo dovoljno ni zvaničnom Zagrebu, a ni predstavnicima Hrvata u Srbiji, da prestanu sa stalnim kritikama, ucenjuju, pa čak i prete Beogradu - od blokade na našem evropskom putu i tužbi za ratnu odštetu, do protestnih noti zbog navodne ugroženosti Hrvata. Vrhunac licemernog i skandaloznog odnosa koji, po mnogima, zvanični Zagreb ima prema Beogradu, bila je i izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, data u Jasenovcu, da su Srbi sami krivi što su stradali jer su pružali otpor!

Još jednu u nizu kritika na račun "tretmana" koji hrvatska manjina ima u Srbiji, izrekao je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji se požalio hrvatskim medijima na pretnje:

- Jedna osoba je privedena, ali druga, koja nam je pretila da će nas pobiti automatskom puškom kao stoku, čini mi se da nije. U Srbiji postoje strukturalni deficiti kad je u pitanju osuda etnički motivisanog nasilja ili govora mržnje.

Međutim, kada se podvuče crta, razloga za nezadovoljstvo mogu da imaju samo Srbi i Srbija. Naime, štiklirana su gotovo sva 24 zahteva hrvatske nacionalne manjine. Hrvatskoj zajednici vraćena je kuća bana Jelačića u Novom Sadu, a u maju počinje obnova za šta je Srbija izdvojila oko 600.000 evra. Povećana je zastupljenost Hrvata u pokrajinskim organima i policiji, pogotovo u mestima gde žive. Obnovljen je Dom kulture u Tavankutu. Za rekonstrukciju mosta Šmaguc u Bačkom Monoštoru opredeljeno je 37 miliona dinara.

Foto: N. Karlić

Prema rečima Save Štrpca iz "Veritasa", lista problema koje imaju Srbi u Hrvatskoj je poduža:

- Sećam se da mi je Žigmanov jednom rekao: Daj, Bože da Hrvati u Srbiji imaju ista prava kao Srbi u Hrvatskoj. I ja sam rekao - daj nam, Bože, ista prava. Jedino što Srbi u Hrvatskoj imaju "više" od Hrvata u Srbiji, to su tri zagarantovana mesta u Saboru. Ali, zato nemaju mnogo od onog što imaju Hrvati ovde - garantovanu bezbednost, pravo da koriste jezik i pismo, dobiju zaostale penzije. Da ne pričam o tajnim optužnicama protiv Srba zbog čega se na desetine hiljada ljudi nije vratilo u Hrvatsku.

IZMAKLA MU FOTELjA SEKRETARA

PRVAK DSHV Tomislav Žigmanov bio je poslanik u prošlom sazivu Skupštine, a prilikom formiranja aktuelne vlade spekulisalo se da bi mogao da dobije funkciju u izvršnoj vlasti, odnosno mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Međutim, ta pozicija mu je izmakla, pa mnogi i u tome vide moguće motive za njegove poslednje izjave hrvatskim medijima.

Član skupštinskog Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić kaže, za "Novosti", da je osnovni problem to što nekim krugovima u Zagrebu ne odgovara jaka Srbija:

- Stižemo ih i po BDP i po platama i sigurno je da zbog toga daju signal predstavnicima svoje manjine da reaguju kako bi nas usporili na putu ka EU. Izmišljaju nekakve pretnje Hrvatima i da naša država nije ispunila ono na šta se obavezala. To nije tačno, Srbija je ispunila bukvalno sve, i više od toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri