GRDI STRANCE, POMINJE BOJKOT: Lider SSP nezadovoljan porukom evroparlamentaraca oko međustranačkog dijaloga

S. S. R.

21. 04. 2021. u 09:43

I PRE nego što su njeni predstavnici seli za pregovarački sto u drugoj rundi međustranačkog dijaloga, Stranka slobode i pravde zaoštrila je sukob, ne samo sa strankama vlasti, nego i sa evroparlamentarcima.

ГРДИ СТРАНЦЕ, ПОМИЊЕ БОЈКОТ: Лидер ССП незадовољан поруком европарламентараца око међустраначког дијалога

Tanja Fajon iz EP bila posrednik

Predsednik SSP Dragan Đilas poručio je u utorak u pismu posrednicima iz EP da ako ulaze u dijalog sa idejom da promene budu kozmetičke, onda je bolje da ga i ne počinju. On je nezadovoljan što evroparlamentarci "veličaju parlament bez opozicije, ulogu predsednika Skupštine Ivice Dačića, kao i rezultate iz dijaloga 2019, koji je lažan i bez rezultata":

- I do nas su, kao i do vas, došle informacije da pojedini predstavnici zemalja EU govore kako opozicija hoće na izbore i samo joj treba neki minimalni ustupak kroz dijalog da bi to učinila. Mi nećemo izaći na izbore koji nisu izbori.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da Đilas pravi uvertiru za izlazak na ulice kako bi se bez podrške građana vratio na vlast:

- U njegovom pismu se dijalog osuđuje na propast. Uspeh dijaloga zavisi od toga da li će Aleksandar Vučić prihvatiti njihove zahteve. Đilas može da poželi šta god, da to stavi na papir i onda će svaliti krivicu na Vučića - rekao je Marković, i dodao da je u prethodnoj rundi dijaloga od 17 predloga opozicije, prihvaćeno njih 15.

Šef kluba socijalista u parlamentu Đorđe Milićević istakao je da se neki opozicionari ponovo žale Evropi na tok međustranačkog dijaloga, jer ni ovog puta ne znaju šta žele, osim što bi da na vlast dođu dekretom, a ne na izborima:

- Očigledno je da im ništa ne odgovara, pa ni to da se međustranački dijalog vodi u parlamentu, kao i prošli put. Odustajali su od šansi da odmere svoje snage na izborima, tako da niko drugi, osim njih samih, nije odgovoran za politički fijasko za koji uporno nastoje da optuže vladajuću koaliciju. Ne osvaja se demokratija silom, kako ste to činili 5. oktobra.

Predstavnici EP u utorak su razgovarali sa poslanicima SVM i PUPS, u sredu će sa Jedinstvenom Srbijom, a u četvrtak sa Strankom pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

- Mi ćemo učestvovati u dijalogu pod posredstvom EP, ali i u drugom sa strankama koji ne žele medijatore - rekla nam je potpredsednica Skupštine Elvira Kovač (SVM). - Razgovarali smo o pitanjima manjina, interesovali su se o tome da li će izbori biti istog datuma.

BEZ POSREDNIKA

PREDSEDNIK Skupštine Ivica Dačić rekao je da očekuje da 26. aprila počnu razgovori onih partija koji ne žele međunarodne posrednike. U ovom formatu učestvovaće DSS, SPAS, Dosta je bilo, Srpska radikalna stranka...

- Pozivam sve stranke, bez obzira na to da li učestvuju u jednom ili drugom formatu, da pripreme svoje platforme - rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

marko

21.04.2021. 11:25

Gos. Dacicu, razgovor sa svaki je dobar ako se on vodi normalno i ako predstavnici tih u cije ime razgovaraju imaju svoje mesto u drustvu i biracima.Posmatrajuci opozicuju ili bolje receno one koji se predstavljaju kao kolovode opozicije ne vidim uopste nista.Niti su te partije ucestvovale na izborima niti imaju bilo koji broj biraca na koje mogu da racunaju izuzev onih pa koji izlazi na ulice i naplacuju svoje hodanje ulicama.I da skratim koga predstavljaju ti ist Djilas Borko Jeremic i druzina.Bilo bi dobro da izadu na izbore da predu cnzus da imaju biracko teloi onda mozemo govoriti o opoziciju.To je pljuvanje po demokratiji i slobodi izbora.Narod odlucuje o tome ko ce da im vodi drzavu i to moraju da prihvate svi.Uplitanje pojedinaca iz EU u politiku jedne suverene drzave je protiv svih zakona te iste EU.Ti ist isluzeni u svojim zemljama ne mogu ni u lokalne novine grada iz koga dolaze a kamoli na binu drzave.I ti treba da nam kazu sta i kako treba da mi uredujemo u nasoj drzavi.Dosta zla su nam doneli vreme je da im kazemo DOSTA je vase pameti svima nama.