NOVA PROVOKACIJA PRAGA: Češka isključuje ruski "Rosatom“ sa tendera za izgradnju nuklearke

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 09:43

RUSKA državna korporacija „Rosatom“ će u narednim danima biti zvanično isključena iz kandidata za učešće na tenderu za izgradnju novog energetskog bloka na nuklearnoj elektrani „Dukovani“ na jugoistoku Češke, saopštio je potpredsednik Vlade i ministar industrije i trgovine Češke Karel Gavliček u intervjuu listu „Pravo“.

НОВА ПРОВОКАЦИЈА ПРАГА: Чешка искључује руски Росатом“ са тендера за изградњу нуклеарке

Arhiva

- U narednih nekoliko dana (Rosatom) će biti isključen iz učešća na tenderu - rekao je Gavliček.

Ruska korporacija, kako je naveo, ne može da učestvuje na tenderu ni u svojstvu podizvođača.

- Niko od pozvanih (na tender kompanija) neće angažovati Rosatom za suizvođača - dodao je ministar.

Prijave za učešće na tenderu novog energetskog bloka češke nuklearne elektrane, koja je izgrađena 1985-1987. prema sovjetskom projektu, predali su ruska državna korporacija „Rosatom“, američka kompanija „Vestinghaus“, kineski „Čajna dženeral nuklear pauer“, francuski „EdF“ i južnokorejska kompanija „KHNP“.

Pobednik tendera treba da bude utvrđen najkasnije do 2024. godine. Izgradnja samog bloka trebalo bi da započne 2029. godine, a završi se 2036. godine. Vrednost projekta je oko šest milijardi evra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)